TuinWonen

Wat heb je nodig bij het aanleggen van een waterpartij?

aanleggen waterpartij
774Views

Eigenlijk heb je nog nooit zo’n leuke achtertuin gehad. Er zitten een paar grappige hoogteverschillen in en hoewel hij helemaal niet zo groot is, krijg je toch een idee van een parkachtige omgeving. Je zou bijna een fontein met romantische beelden gaan plaatsen, maar dat gaat zelfs jou iets te ver. Een vijver met nishikigoi karpers, of gewoon koi karpers genoemd, met een kleine waterval is wel een interessant idee. Je gaat eens uitzoeken wat je daar allemaal voor nodig hebt.

Plan

Goed voorbereiden is het halve werk, zeggen we wel eens. En dat is ook zo, zeker in het geval van het aanleggen van een uitgebreide vijver. Een waterpartij met een waterval is in constante beweging en werkt enorm rustgevend. Het water leeft en inspireert. Maar eerst een plan maken. In dit plan, dit uitgebreide ontwerp leg je vast waar alle armaturen, leidingen, kogelkranen, bochten en andere hulpstukken moeten komen te liggen. Heel belangrijk, want straks kom je er niet, of in ieder geval heel moeilijk, meer bij. Een aantal zaken zal immers in de grond of in een berg verdwijnen. Gebruik daarom ook kwalitatief goede spullen, want je wil niet steeds de grond openbreken. Het systeem moet perfect blijven werken, zomers maar ook in de winter. Niets is zo vervelend als een prachtige vijver met waterval die niet werkt. Dus eerst een leuk idee, dan een goed ontwerp en dan de beste spullen aanschaffen.

Constructie

Als de gehele constructie straks onder de grond ligt, wil je daar eigenlijk niet meer aan hoeven komen. Waterdichte verbindingen, zowel wat betreft de pvc buizen en hulpstukken als de elektriciteitsleidingen moeten gewaarborgd zijn en veiligheid dient voorop te staan. Zorg er ook voor dat er wanneer het allemaal klaar is niets van de constructie te zien is. Zoals bij de nishikigoi hoort, moet alles in harmonie met de rest van de tuin zijn. Helemaal zen. De constructie kun je zo moeilijk en uitgebreid maken als je zelf wil, als je maar de perfecte appendages en pvc hulpstukken gebruikt.

De plek

Wanneer je bepaald hebt waar de vijver voor de koi karpers gaat graven, is het verstandig eerst de stand van het grondwater te meten. Tijdens de eerste scheppen in de grond mag er geen water in de kuil komen. Heb je al gecontroleerd of er geen elektriciteitskabels op die plek liggen? Misschien door vorige bewoners gedaan, je weet het nooit. Checken is altijd beter. Zet dan de plek af met piketpaaltjes zodat je precies weet waar en hoeveel je moet graven om de perfecte vorm van de toekomstige vijver te krijgen. De aarde die uit het gat komt gebruik je natuurlijk als berg voor de waterval. Houd rekening met het feit dat je drie verschillende diepten creëert. De vissen willen in de winter lekker diep, daar is het warmste water te vinden.  

De bodem

De vorm komt nu precies overeen met het plan. Oké, dan kun je verder met de bodembescherming. Meteen doen, want als het gaat regenen verandert je mooi uitgegraven vorm. Leg overal een laag wit zand van ongeveer 10 cm. Dit is een betere ondergrond voor de vijverfolie. Leg nu de vijverfolie in het gat en druk het zo goed mogelijk tegen de wanden en de bodem, maar pas op dat je er niet op loopt. Leg het niet te strak want er komt ook nog water in met een behoorlijk totaal gewicht! 

De waterval

De waterval wordt bepaald door het verschil, het verval tussen het hoogste en het laagste punt. Hoe hoger de waterval, hoe meer geluid van het vallende water. Let hierbij op de buren! Een waterval die via een beekje uitstroomt in de vijver met de nishikigoi is prima te realiseren. De oorsprong, de bron van de waterval, moet je op de juiste hoogte brengen. Hier kun je de grond voor gebruiken die uit het gat is gekomen en er zand overheen te scheppen. Tot een heuvel goed aanstampen en ervoor zorgen dat  het breed genoeg is om het water straks te dragen. De aanvoerslang van de pomp naar de bron kun je nu gelijk netjes wegwerken. Dan maak je bovenkant van de heuvel plat. Daarop plaats je een bak waar je voor de uitstroom van water een ruimte in de rand hebt gemaakt. Nu kun je de aanvoerslang vast maken in de bak. Van het uitstroomgedeelte tot aan de vijver kun je naar eigen inzicht en met jouw creativiteit een aflopende goot creëren. Let hier wel op dat het water straks netjes in de goot blijft en de randen ervan sterk genoeg zijn. Bekleed de goot met vijverfolie, of beter, een wat dikkere folie van 1 mm en een brede overlap van 30 cm. Nu kun je lekker gaan spelen met stenen door die her en der in de goot en in de vijver te leggen en zo te zorgen voor een fraaie stroom. Eerst hele grote keien en dan steeds kleinere tot de goot helemaal bezaaid is met stenen en steentjes. Het moet immers zo natuurlijk mogelijk worden. Vul de vijver met water, zet de kogelkraan open en de vijverpomp aan en geniet!

Geef een reactie