TuinWonen

Boomverzorging tijdens de warme zomermaanden

Boomverzorging tijdens de warme zomermaanden
690Views

Geniet jij van een prachtige boom in jouw tuin? Dan weet je waarschijnlijk maar al te goed hoeveel voordelen dit oplevert voor de sfeer in je tuin. Desalniettemin heeft een boom natuurlijk wel de juiste verzorging nodig om mooi te blijven. Ieder seizoen vraagt om een ander onderhoud. Nu de zomer weer zijn intrede in ons land heeft gedaan, ben je wellicht benieuwd wat dit betekent voor de boomverzorging van jouw boom. Is het überhaupt noodzakelijk om hier meer aandacht aan te besteden in de zomermaanden? En waar moet je dan aan denken? In dit artikel geven we enkele handige tips om langer van jouw mooie boom te genieten.

Water geven

Het klinkt misschien vreemd. De planten water geven is iets wat je standaard doet in de zomer, maar de boom wordt eigenlijk al snel vergeten. Vaak gaan we er maar vanuit dat de boom zijn eigen voedingsstoffen uit de grond trekt. Maar bedenk nu eens hoe dat mogelijk is als er een langdurige periode van droogte is. Uiteindelijk raken de voedingsstoffen op en snakt iedere boom naar meer. Bij extreme droogte kan een boom zelfs zijn blad en schorst afstoten, omdat hij simpelweg geen energie meer heeft om deze intact te houden.

Voldoende water geven is voornamelijk voor jonge bomen van levensbelang. Hun wortels zijn nog niet lang en sterk genoeg om alle benodigde voedingsstoffen uit de grond te trekken. Zij kunnen tijdens de warmste dagen van het jaar dan ook zeker wat extra aandacht gebruiken.

Goede bemesting

De zorg voor bomen verschilt eigenlijk niet veel met de zorg voor standaard planten en bloemen. Je moet een gezond klimaat voor de boom creëren, zodat deze in alle rust kan groeien. Zo hebben bomen naast water ook gezonde voeding nodig, denk hierbij aan speciaal mest. Bemesting helpt bomen om zich af te weren tegen ziektes en plagen. Bovendien kan bemesting de groei van de boom bevorderen.

Is de boom ondanks jouw goede zorgen toch ziek geworden? Geen probleem! Dit betekent niet direct dat deze ten dode is opgeschreven. Schakel een deskundige op het gebied van boomverzorging in. Deze weet precies hoe hij de zieke boom kan genezen en zal hem onderhouden tot hij in weer in optimale conditie is.

Boom snoeien in de zomer?

De meeste mensen denken dat het snoeien van een boom in de zomer geen goed idee is. Dat is ook zo, meestal is het namelijk verstandiger om op het rustseizoen te letten. Zo onderbreek je geen groeiprocessen en geef je de boom alle mogelijkheid om sterker te worden.

Er kunnen echter wel situaties zijn waarin het toch verstandig is om de boom in de zomer al te snoeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziektes of dode en beschadigde takken die voor de veiligheid beter weggehaald kunnen worden. Daarnaast is het verstandig om na iedere zomerstorm de boom goed te controleren. Zo voorkom je een onveilige situatie én blijft de boom langer gezond.

Geniet je van zeer grote bomen in de tuin? Laat dan het snoeiwerk zoveel mogelijk over aan een professional in boomverzorging.

Geef een reactie