Tuin

Nieuwe tuinverlichting? Hier moet je op letten!

Nieuwe tuinverlichting Hier moet je op letten!
48Views

Ben jij al helemaal klaar voor de zomer? Dan ben je niet de enige. Dit jaar lijkt vrijwel iedereen wel reikhalzend naar de zomer uit te kijken. We kunnen niet wachten op het mooie weer en om vooral weer wat meer uit huis te kunnen. Lekker in de tuin vertoeven is altijd nog beter dan aan de bank gekluisterd te zitten. Maar voordat het échte zomerse weer begint, is het natuurlijk wel belangrijk dat de tuin van alle gemakken wordt voorzien. Iets wat hierbij vaak wordt vergeten is het belang van goede tuinverlichting. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Want met tuinverlichting breng je niet alleen direct meer sfeer in de tuin, maar kun je hier ook nog eens tot in de late uurtjes blijven genieten. Ben jij op zoek naar nieuwe tuinverlichting? Hier moet je op letten!

Kies voor LED

Door de jaren heen is er op het gebied van licht enorm veel veranderd. Zo mogen er sinds 2009 geen halogeen- en gloeilampen meer worden geproduceerd. Natuurlijk zijn er nog wel andere traditionele lichtsoorten verkrijgbaar, maar het overgrote deel beslaat toch led verlichting. Groot voordeel van led verlichting is dat het ook nog eens zowel buiten als binnen gebruikt kan worden. Ook tuinverlichting led is dus mogelijk. Wanneer je kiest voor tuinverlichting led, dan geniet je van een enorme kostenbesparing door een lager energieverbruik en ook nog eens een veel langere levensduur van de lamp. Geen wonder dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan LED. Ook buitenshuis.

Let op de IP-normering

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe tuinverlichting, dan is het met name belangrijk om met het kille Nederlandse weer rekening te houden. Waar de ene dag volop de zon zal schijnen, valt de regen de volgende dag met bakken uit de hemel. Daarom moet de verlichting buitenshuis wel goed bestand zijn tegen vocht. Om hier zeker van te zijn is het verstandig om op de zogenaamde IP-normering te letten. Deze vertelt je in hoeverre de lamp water- en stofbestendig is. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter deze bestand is tegen vocht. Buitenshuis is een IP-normering van 65 of 67 het meest geschikt. Bij IP-65 is de lamp volledig waterdicht en kan deze zonder problemen in de open lucht worden geplaatst. Wanneer je op zoek bent naar een lamp die volledig ondergedompeld mag worden (bijvoorbeeld voor in de vijver of het zwembad) dan is een IP-67 meer geschikt.

In sommige gevallen kun je ook buiten af met een lagere IP-normering. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de buitenlamp onder een afdakje wordt geplaatst.

Goed lichtplan

Ook buitenshuis is het belangrijk om over een goed lichtplan te beschikken. Maak daarom de juiste combinatie tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Wanneer deze allebei in balans zijn, zal je van een functionele en sfeervolle tuin kunnen genieten. Vraag bij het opstellen van een goed lichtplan buitenshuis eventueel de hulp van een vakman. Zo weet je zeker dat de tuin straks optimaal verlicht is. Een hovenier heeft hier vaak ook verstand van!

Geef een reactie