Tuin

Tips voor het aanleggen van een moestuin

aanleggen moestuin
1.01KViews

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een moestuin aan te leggen in de tuin. Zeker als je beschikt over een stel groene vingers en ervan houdt om met je handen in de aarde te wroeten is een moestuin de perfecte toevoeging aan je tuin. Daarnaast werkt een moestuin ook nog eens sfeer verhogend en vervult hij natuurlijk zijn belangrijkste functie: jou voorzien van heerlijke groente en fruit uit eigen tuin. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan en waar moet je op letten bij het aanleggen van een moestuin? Wij geven jou alvast een paar handige tips.

Begin klein

 

Klein beginnen is het sleutelwoord voor succes als je voor het eerst een moestuin aanlegt. Zeker als beginner is het belangrijk om eerst te zien hoe het allemaal werkt en hoeveel tijd je kwijt bent aan de moestuin voordat je besluit om deze uit te breiden. Wees wel realistisch: als jij doordeweeks en in het weekend weinig tijd hebt om aandacht te steken in je tuin is de kans klein dat je moestuin een succes wordt.

Kies het juiste zaaimoment

 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je kunt beginnen met zaaien. Je kunt je hierbij het zaai-advies op de achterkant van de zakjes als leidraad gebruiken. Bedenk wel dat dit slechts een advies is. Het is wel verstandig om nog steeds van je gezonde verstand gebruik te maken. Als het buiten bijvoorbeeld nog enorm vriest en het zaai-advies geldt voor het voorjaar is het verstandig om nog even te wachten. Je wilt immers wel dat je plantjes ook daadwerkelijk uit gaan komen.

 

De grond voorbereiden en zaaien maar!

 

Als je het juiste zaaimoment gekozen hebt kun je aan de slag gaan met het voorbereiden van de grond. Bekijk eerst of de grond niet extreem vochtig is of dat de ondergrond nog tekenen van bevriezing laat zien. Dan is het verstandig om toch nog even te wachten om te voorkomen dat de zaaien niet zullen gaan kiemen. Is de grond in orde? Egaliseer dan de grond en hak de bovenlaag los. Vervolgens kun je aan de slag met het leukste gedeelte van het aanleggen van je moestuin: het zaaien. Zorg dat je zaadjes nooit dieper zaait dan het zaadje groot is als je hem verticaal omhoog houdt. Als je de zaadjes te diep zaait is de kans groot dat de zaadjes nooit hun weg omhoog vinden en gaan rotten in de grond. Zaadjes hebben, in tegenstelling tot planten, vrijwel geen diepte nodig om goed te groeien.

 

Bemesten: wel of niet?

 

Sommige mensen kiezen ervoor om helemaal geen bemesting te gebruiken voor hun moestuin. Toch is dat wel aan te raden om de zaadjes meer kans te geven om te kiemen. Gebruik geen heftig mesting materiaal, maar ga voor een lichte en organische variant. Dat is al snel voldoende om je zaadjes een extra duw in de rug te geven.

Geef een reactie