Wonen

Wat je moet weten als starter

Wat je moet weten als starter
158Views

Denk je aan het kopen van een nieuw huis? Het is een spannende en angstige tijd. Terwijl het zenuwslopend is om een nieuw huis te kopen, zal het helpen om alles op een rijtje te hebben in het proces dat veel gemakkelijker maken. Hier zijn enkele tips over hoe je de bal aan het rollen kan krijgen voor het kopen van een huis.

Informatie

Allereerst is het belangrijk om al je financiële zaken op een rijtje te hebben. Dit betekend dat je je inkomstenbelasting van vorig jaar hebt en/of je jaaropgave van werk en je meest recente loonstrookjes van de laatste zes maanden. Ook is het handig om een uitrol te maken van je bankrekeningen en spaarrekening. Zo weet jij, en iedereen die het nodig heeft, precies hoeveel geld je hebt

Daarnaast moet je weten hoeveel je ongeveer aan onkosten gaat betalen. Dit worden de koper kosten genoemd en zijn de volgende:

  • De notaris kosten. Deze verschillen per notaris, daarom is het belangrijke dat u een goede maar de goedkoopste notaris vindt. 
  • De makelaar kosten. De makelaar helpt u soms met het vinden van een huis, maar vooral met het logistieke gedeelte van het kopen van een huis, zoals contact met de makelaar die het huis verkoopt voor de verkoper en het checken van de woning en andere zaken.
  • Een waardebepaling. Ook komt er iemand langs die voor jou en de geldschieter de waarde van het huis bepaald, zodat het huis waard is wat het echt waard is en er niet addertjes onder het gras zitten.
  • Als laatst moeten er bij de kosten koper ook de belastingen worden afgedragen voor het kopen van een huis. Dit percentage is een vast bedrag dat is opgesteld door de regering.

Voor al het bovenstaande is het handig om eigen geld te hebben. Als starter kan je dit bij elkaar sparen, maar het is ook mogelijk om een gift te krijgen van ouders om de hypotheek en alles rondom te financieren. Daarnaast is het ook mogelijk in sommige gemeentes om een lening te krijgen als starter, ook wel de starterslening genoemd.

Er is daarom genoeg om over na te denken als je een huis wilt kopen en ook vele mogelijkheden als het gaat om de financiering.

Geef een reactie