InterieurWonen

Welke soort ventilatie heb je nodig?

Welke soort ventilatie heb je nodig?
913Views

Het is noodzakelijk dat de ruimtes, waarin mens en dier leven, geventileerd worden. Er moet in een woning voor mens en dier altijd een gezond binnen klimaat zijn. De verontreinigde lucht in de woning, moet worden afgevoerd. Daarvoor moet er gelijktijdig schone lucht worden toegevoerd. Je moet er rekening mee houden dat je door ventileren bijna altijd warmte verliest. De vuile lucht die afgevoerd wordt, zal warmer zijn dan de toegevoerde lucht. Hierdoor zal er een warmteverlies optreden van ongeveer 10% op het totale verlies van warmte.

Het ventileren bij nieuwe woningen

De woningen worden tegenwoordig zo gebouwd dat er zo min mogelijk warmteverlies optreedt. Minder warmteverlies is goed, maar er moet wel geventileerd worden. In Nederland is het vastgelegd hoe woningen geventileerd moeten worden en aan welke eisen een ventilatie unit moet voldoen. Voor een goede ventilatie worden er op het dak doorvoeren geplaatst. Een voor de rookgassen en een voor de ventilatie. Om de lucht te verversen of de rookgassen af te voeren, kan er gekozen worden voor een natuurlijke of een mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie

Door het plaatsen van een dak doorvoer wordt er veel vuile warme lucht afgevoerd. De vuile verwarmde lucht stijgt op. Deze zal door de dak doorvoer naar buiten stromen. We maken voor de toevoer van verse lucht in huis gebruik van roosters en ramen. De ventilatie kan met de roosters geregeld worden door ze meer of minder te openen. Wanneer de roosters open staan zal de schone lucht rechtstreeks de woning instromen . We gebruiken deze methode omdat het een eenvoudige methode is. De schone lucht komt zonder een mechanisch aangedreven unit binnen.

Mechanische ventilatie

Het verversen kan ook mechanisch door gebruik te maken van een ventilator. De snelheid van de ventilator is bepalend voor de toe en afvoer van de lucht. Door gebruik te maken van een sensor kan de snelheid van de ventilator worden geregeld. Door de dak doorvoer zal de lucht toe- en afvoer plaatsvinden.

De afzuigkap

Een afzuigkap, die bij het koken wordt gebruikt, zuigt de kook dampen uit de ruimte tijdens het koken. In de afzuigkap zit de afzuigkapfilter. Om de prestaties van de afzuigkap optimaal te houden, moeten de filters worden vervangen of schoongemaakt wanneer ze verzadigd raken. Een filter van een afzuigkap zal snel vuil zijn als er veel wordt gebakken. Dat zal zeker het geval zijn wanneer je regelmatig frites onder de afzuigkap bakt. Het vervangen van een afzuigkapfilter is ook afhankelijk van het soort afzuigkap je hebt. Door regelmatig het filter schoon te maken of te vervangen zal de lucht goed worden gereinigd. Soms hoeft een afzuigkapfilter nooit vervangen te worden.

Recirculatie

Bij de afzuig kappen met recirculatie worden de kook dampen in de kap gezogen, gezuiverd en daarna weer in de ruimte gelaten. Er is geen afvoer naar buiten bij deze afzuigkappen. Hierbij worden koolstoffilters gebruikt. Er zal ook geen warmteverlies optreden, omdat de warme lucht weer terug in de ruimte komt. Na 3 tot 6 maanden, afhankelijk van het huishouden, moeten de koolstoffilters vervangen worden.

Geef een reactie