AlgemeenWonen

De voordelen van het gebruik van knelkoppelingen bij een cv-ketel

De voordelen van het gebruik van knelkoppelingen bij een cv-ketel
353Views

Knelkoppelingen worden met name in de installatietechniek gebruikt. In huis tref je deze met name bij de cv-ketel. Toch is het nog lang niet voor iedereen duidelijk waar deze voor dienen en bovenal wat de voordelen zijn. Want waarom zou je gebruik maken van knelkoppelingen bij een cv-ketel als er nog heel veel andere alternatieven zijn? In de praktijk worden knelkoppelingen, ook wel knelfitting genoemd, toch wel verreweg het vaakst gebruikt. De voordelen van het gebruik van knelkoppelingen bij een cv-ketel liegen er dan ook niet om. We hebben ze hieronder kort voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn knelkoppelingen?

Voordat we het over de voordelen zullen hebben is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten wat knelkoppelingen precies zijn en uit welke onderdelen ze bestaan. Knelkoppelingen worden in de installatietechniek toegepast bij het verbinden van gasleidingen en waterleidingbuizen. De knelkoppeling is makkelijk afneembaar en wordt dus niet vastgesoldeerd aan de leidingen. 

Knelkoppelingen bestaan uit verschillende onderdelen. Allereerst de moer. Deze wordt om de buisvormige koppeling geschoven. De moer bestaat aan de binnenkant voornamelijk uit schroefdraad. Een knelkoppeling beschikt over één binnenring en een aantal moeren. Hierdoor kunnen ze eenvoudig om een leiding worden geplaatst en hier eventueel ook weer probleemloos af worden gehaald.

Alle onderdelen zijn van messing gemaakt. Bovendien wordt de knelkoppeling vaak ook nog met speciaal tape gecombineerd, waardoor de knelkoppeling echt stevig om de leidingen heen sluit. Zo kan er geen water meer uit de koppeling lekken.

Makkelijk losneembaar

Een groot voordeel van knelkoppelingen is dat ze zeer gemakkelijk losneembaar zijn. Ze worden niet geheel vastgemaakt aan de buizen, maar kunnen er eenvoudig opgezet en weer afgehaald worden. Hierdoor beschik je over een zeer groot voordeel als het leidingwerk ooit nog omgelegd moet worden. Hierbij is het enkel een kwestie van de knelkoppelingen verwijderen en nieuwe verbindingen leggen. Zo bespaar je een hoop tijd, geld en energie. 

Geen vuur nodig

Het bevestigen van knelkoppelingen is ook nog eens een stuk veilgier dan het solderen of lassen van leidingwerk. Hier komt namelijk helemaal geen vuur bij te pas. Dat betekent dus ook dat het aanbrengen eenvoudig zelf gedaan kan worden en de veiligheid continu gewaarborgd blijft.

Het gebruik van knelkoppelingen wordt dan ook voornamelijk geadviseerd in gesloten ruimtes. Vergis je niet hoe snel er brand kan ontstaan in een gesloten ruimte vol spinraggen en stof. Deze zijn ontzettend brandbaar, waardoor de ruimte al snel in lichterlaaie komt te staan. Met knelkoppelingen is hier geen sprake van.

Minder kans op lekkages

Het allergrootste voordeel van knelkoppelingen is dat ze over het algemeen veel minder kans op negatieve resultaten hebben. Waar je bij slecht soldeerwerk nog wel eens het risico op lekkages ziet ontstaan is dit bij knelkoppelingen vrijwel nooit het geval. Ook niet wanneer er sprake is van krimp of trekspanningen. Hierdoor beschik je dus over een solide constructie en weet je zeker dat het leidingwerk langdurig goed blijft.

Geef een reactie