InterieurWonen

Beste underlayment voor iedere klus

Beste underlayment voor iedere klus
356Views

Underlayment is niet meer dan een plaat multiplex met een messing en groef. Deze platen kunnen voor heel veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Voorheen werden ze met name in de bouw gebruikt, maar inmiddels zijn ze, mede doordat ze zo eenvoudig te bewerken zijn, ook heel populair onder doe-het-zelvers. Geen wonder ook, want ze kunnen voor heel veel verschillende toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het aftimmeren van wanden, het maken van vloeren en daken, maar ook voor het creëren van mooie meubels en andere constructies.

Wanneer je op zoek gaat naar underlayment, dan wil je natuurlijk wel dat je over de juiste platen beschikt. Gelukkig is het aanbod enorm groot. Van underlayment van 18mm tot zelfs 21 mm. Werkelijk alles is mogelijk. Bedenk daarom goed voor welke klus je deze gaat gebruiken en vraag indien nodig om extra advies bij de leverancier van de platen. Zij kunnen jou over het algemeen goed vertellen welke platen je nodig hebt voor welke klus. Zo weet je zeker dat het resultaat naar wens zal zijn.

Meer weten over underlayment en dan met name over multiplex? Hier vind je alles wat je moet weten voordat je gaat klussen!

Definitie van multiplex

Underlayment, ook wel multiplex genoemd, is voor heel veel verschillende toepassingen te gebruiken. De naam zegt het eigenlijk ook al. Multiplex staat voor het feit dat je deze voor enorm veel (multi) doeleinden kan gebruiken. Ze worden zowel in de bouw graag gebruikt als door doe-het-zelvers. Dit maakt het echter ook direct een stuk lastiger om te bepalen welke plaat het meest geschikt is voor jouw klus. Want hoe weet je welke plaat je nodig hebt als ze allemaal voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden?

Waar moet je op letten bij het kopen van underlayment?

Bij het kopen van underlayment is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Want hoewel de platen voor veel verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden, betekent dit niet dat iedere plaat even geschikt is. Let daarom in elk geval op de volgende zaken, alvorens je een aankoop verricht:

  • Materiaalsoort: multiplex wordt gemaakt van verschillende houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Deze houtfineerlagen kunnen echter verschillen. Een populair soort is bijvoorbeeld berken. Berkenhout is ontzettend gemakkelijk te zagen doordat het over een zeer laag gewicht beschikt. Daarnaast heeft het ook nog eens een geweldige lichte kleur, waardoor deze ook nog eens een rustiger uiterlijk heeft. Dit maak berken ontzettend geschikt voor meubels en modelbouw. Ook populieren multiplex is tegenwoordig ontzettend populair. Deze is tevens zeer licht van gewicht, maar beschikt wel over enorme kracht, hierdoor is het gemakkelijk te bewerken en verleent het zich tot het maken van een stevige en bovenal mooie constructie.
  • Prijsopbouw: natuurlijk speelt ook je budget een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste underlayment platen. Het ene houtsoort zal duurder zijn dan het andere. Daarom is het goed om de prijsopbouw in de gaten te houden en zowel de voor- als nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo weet je precies welke mulitplexplaat voor jou het meest geschikt is.

Geef een reactie