BadkamerInterieurWonen

Mengkraan versus thermostaatkraan: wat is het verschil?

Mengkraan versus thermostaatkraan.v1
1.4KViews

In de badkamer wil je uiteraard over optimaal comfort en gemak beschikken. Daarom is het belangrijk om iedere aankoop voor de badkamer bedachtzaam te doen. Zo ook bij de aanschaf van de juiste kraan. Want dit is moeilijker dan het lijkt. Kies je namelijk voor een thermostaatkraan of douchemengkraan? En wat is dan eigenlijk het verschil?

De thermostaat- of mengkraan kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt bij de wastafel, bad of in de douche. Welke kraan het meest geschikt is hangt van heel veel verschillende factoren af. Hierbij speelt jouw eigen persoonlijke voorkeur de belangrijkste rol. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze? Wij zetten de verschillen tussen de thermostaat- en mengkraan voor jou op een rijtje.

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan wordt tegenwoordig standaard in heel veel moderne nieuwe badkamers geplaatst. Dit is een kraan waar een thermostaat in is gebouwd. Deze thermostaat maakt het mogelijk om de temperatuur zelf nauwkeurig in te stellen. Je kunt de knop naar wens hoger of lager zetten. Vervolgens zorgt de kraan er zelf voor dat het water op de juiste manier wordt gemengd, zodat deze de gewenste temperatuur bereikt.

De meeste thermostaatkranen beschikken over een standaard aanduiding van 38 graden. Dit wordt als de ideale temperatuur in bad of onder de douche beschouwd. Door op deze temperatuur te douchen, bespaar je onnodige kosten en geniet je van een comfortabele temperatuur. Het grootste voordeel van een thermostaatkraan is tevens dat deze bescherming biedt tegen té hoge temperaturen. Hierbij moet de knop op een bepaalde manier worden ingedrukt. Hierdoor kan je dus nooit per ongeluk een te hoge temperatuur instellen.

De grootste voordelen van een thermostaatkraan is dat deze zeer veilig en zuinig in gebruik is. Het water is vrijwel direct op de juiste temperatuur, waardoor je nooit onnodig water verspilt. Daarnaast is deze bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen. Het nadeel van een thermostaatkraan is dat deze relatief duur is ten opzichte van een traditionele mengkraan.

Wat is een mengkraan?

De mengkraan is bij iedereen wel bekend. Deze kraan is een traditioneel alternatief voor de thermostaatkraan. Ondanks dat het zeer traditioneel is, blijft het onveranderd een zeer populaire kraan. Zowel als wastafel-, bad- en douchekraan. De werking van een mengkraam is simpel. Je mengt zelf koud en warm water om de juiste temperatuur te krijgen. Dit doe je door de twee knoppen open te draaien en zowel warm als koud water te laten lopen.

Het nadeel van een mengkraan is dat er nog wel eens temperatuurschommelingen op kunnen treden. Dit komt door de veranderde druk in de waterleidingen. In sommige gevallen zien we ook dat als een kraan elders in het huis open wordt gedraaid, de temperatuur bij de mengkraan ook zal veranderen. Toch heeft een mengkraan ook enorm veel voordelen. Zo zijn deze tegenwoordig in heel wat verschillende luxe designs verkrijgbaar. Hierdoor is de kraan eenvoudig weg te werken in de douche, het bad of de wastafel. Een luxe en prettige uitstraling om jouw badkamer mee te verrijken!

Geef een reactie