InterieurWonen

Shutters in de slaapkamer

Shutters in de slaapkamer
228Views

Shutters zijn binnenluiken die in ons land ook wel klapluiken met verstelbare lamellen worden genoemd. De moderne shutters zijn een Amerikaanse vinding en als je erop let, zie je in bijna iedere Amerikaanse serie deze ook als raambekleding in de slaapkamer. In eerste instantie werden shutters gemaakt in Californië waar er meer dan genoeg hout beschikbaar was. Nog steeds zijn shutters vooral gemaakt van hout, maar ook aluminium of pvc wordt inmiddels toegepast. Dat het een succesvol ontwerp is, wordt duidelijk als je beseft dat ook de oude Grieken een dergelijke raambekleding al kenden. De voordelen van shutters op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van shutters?

1. Elegant

Shutters zijn in diverse stijlen verkrijgbaar, maar ze vormen altijd een elegante toevoeging aan je slaapkamer. Hout is uiteraard een natuurlijk materiaal dat je in verschillende soorten kunt kopen, afhankelijk van je interieur. Houten shutters kun je in iedere slaapkamer toepassen. Uiteraard beperkt dit zich niet tot deze ruimte, in je hele huis kun je kiezen voor deze vorm van raambekleding. De Britten, die ook vaak shutters gebruiken, combineren deze dan vaak met buitenluiken, welkeze tevens shutters noemen.

2. Verstelbaar

Met een shutter laat je precies zo veel of juist zo weinig licht binnen als jij dat wilt. Door de stand van de shutters aan te passen kun je het licht perfect reguleren en dat kan in de slaapkamer op diverse sfeervolle manieren. Shutters met een zogenaamde tussenverbinding of tussenligger kun je zelfs gedeeltelijk sluiten en een ander deel openhouden. Ideaal voor privacy en toch nog licht gedurende de dag. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld tv te kijken of je tablet te gebruiken zonder hinder te hebben van te fel licht.

3. Isolerend

Het is niet verwonderlijk dat juist de oude Grieken ook deze raamdecoratie voor de slaapkamer gebruikten. Shutters zijn isolerend als ze gesloten worden en zo kun je de slaapkamer ook koel houden op een erg warme dag. Maar ook in de winter kan je profiteren van deze werking, doordatde warmte wordt binnen gehouden. Zo houd je je energie rekening laag in zowel de winter als de zomer.

4. Weinig onderhoud

Het schoonhouden van een shutter is een eenvoudige klus. Het stof verwijder je af en toe met een plumeau of een zacht doekje. Ontstaan er vlekken dan laten die zich eenvoudig verwijderen met een vochtig doekje. Als je shutters hebt van aluminium of pvc kun je die af en toe ook reinigen met een geschikt schoonmaakmiddel om de glans te behouden. Kies je voor hout, kijk dan op de bijgevoegde gebruiksaanwijzing of laat je informeren door een raamdecoratie specialist.

5. Duurzaam en soms vocht bestendig

Shutters gaan vele jaren mee en behouden hun uitstraling. Er zijn ook shutters die vochtbestendig zijn gemaakt. Deze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in ruimtes als de  badkamer en keuken. Als jij shutters wilt die tegen vocht kunnen, informeer dan bij de leverancier of let op de toelichting bij het product. Niet alle shutters zijn vochtbestendig.

Geef een reactie