InterieurWonen

Zo verbeter je de isolatie van jouw woning

Zo verbeter je de isolatie van jouw woning
605Views

Denk je dat het niet nodig is om jouw woning verder te isoleren? Dan kunnen wij je waarschijnlijk al snel uit deze droom helpen! Zelfs als je in een relatief nieuw huis woont en de energierekening nooit te hoog is, zullen er nog altijd dingen zijn die je kunt verbeteren. Loop daarom eens kritisch door je woning en vraag je af welke dingen op het gebied van isolatie verbeterd kunnen worden. Hierbij zal je wellicht in eerste instantie vooral naar verdiepingen kijken die je het meest gebruikt, maar denk ook aan het dak, de muren en de zolder. Dit zijn dé elementen van de woning waar veel te behalen valt als het gaat om isolatie. Tevens zijn het ook de onderdelen van het huis die vaak over het hoofd gezien worden. Wij hebben een aantal belangrijke maatregelen op een rijtje gezet die jouw woning nog beter kunnen isoleren!

Kunststof kozijnen plaatsen

In Nederland worden meestal drie verschillende materiaalsoorten gebruikt: hout, kunststof en aluminium. Houten kozijnen komen veruit het meest voor en worden nog regelmatig toegepast bij de bouw van woningen en appartementen. Dit komt vooral doordat hout over een specifieke charme beschikt die we graag zien bij (oudere) woningen.

Inmiddels zien we echter ook dat de voorkeur steeds vaker naar kunststof kozijnen gaat. Dit type kozijn wordt meer en meer toegepast bij renovaties en andere opknapwerkzaamheden. En dat is zeker niet zonder reden, want kunststof kent enorm veel voordelen. Zo is dit materiaal onderhoudsarm, waardoor je weinig omkijken naar de kozijnen hebt. Daarnaast scoren ze heel hoog als het gaat om isolatie! Dit komt doordat de profielen worden opgebouwd met luchtkamers. Deze kunnen eigenlijk gezien worden als kleine spouwmuurtjes binnen het kozijn. Samen zorgen zij voor een zeer hoge isolatiewaarde.

Dakisolatie

Bij het isoleren van de woning wordt het dak al snel vergeten. Gek eigenlijk, want een dakisolatie kan een fikse besparing opleveren. Warmte stijgt immers naar boven. Wanneer een dak niet voldoende geïsoleerd is, kan de warmte in huis ontsnappen door het dak. Hierdoor moet een verwarmingsinstallatie harder werken om de woning op een aangename temperatuur te houden.

Sta je er nog niet op te wachten om direct het dak onder handen te nemen? Bekijk dan eerst wat je kunt doen op zolder. Deze ruimte wordt in veel huishoudens als opslagruimte gebruikt. Hierdoor maakt het meestal niet uit hoe goed deze geïsoleerd is. Of toch wel? Als je energieverspilling tegen wilt gaan, kan het namelijk zeker lonen om de zolder te isoleren. Je hebt er immers niets aan als de warmte in huis continu ontsnapt door de slechte isolatie op zolder. Gebruik je deze ruimte niet als volwaarde kamer en is een verwarmingsinstallatie daardoor niet noodzakelijk? Dan kan je ook enkel voor vloerisolatie kiezen.

Isolatieglas plaatsen

Sommige mensen beschikken al jaren over enkel- of verouderd dubbel glas. Vaak merken ze hier zelf niks meer van, omdat ze dit nu eenmaal gewend zijn. Hierdoor kan de energierekening echter wel ongemerkt oplopen. Daarnaast beïnvloed het wel degelijk het wooncomfort. Daarom is het verstandig om eens al je ramen na te lopen en eventueel advies te vragen aan een deskundige. Zelfs als je verouderd dubbel glas door nieuw isolatieglas laat vervangen, kan dit een fikse besparing opleveren.

Alhoewel het vervangen van glaswerk een flinke investering is, zal je de kosten uiteindelijk zeker terugverdienen. Dit maakt investeren in nieuw glaswerk zeer interessant!

Geef een reactie