Interieur

Nieuw toilet kopen: waar moet je op letten?

nieuwe toilet kopen
1.42KViews

Een toilet is onmisbaar in iedere woning. Iedereen beschikt wel over één of meerdere toiletten in huis. Een toilet lijkt op het eerste gezicht heel simpel. Daardoor lijkt het kopen van een nieuw toilet wellicht heel eenvoudig. Toch is het lastiger dan je zou denken. Loop een willekeurige sanitairwinkel binnen en je zal overweldigd raken door het grote aanbod. Hoe weet je dan nog of je de juiste keuze maakt? Het is hierbij belangrijk om op een aantal dingen te letten. In dit artikel geven wij advies bij de aanschaf van een nieuw toilet.

Gemak dient de mens

Vaak zien we dat mensen alle onderdelen van een nieuw toilet apart kopen. Dit kost echter heel veel tijd, omdat het nogal een uitzoekwerkje is. Gelukkig zijn er tegenwoordig eenvoudigere opties. Zo bestaan er speciale toiletsets waarbij je alle onderdelen in één keer aanschaft. Zo weet je zeker dat je over de juiste onderdelen beschikt en is het installeren van een nieuw toilet zo gedaan.

Weet je niet precies welke toiletset je nodig hebt? Wij geven hieronder een aantal tips bij het uitzoeken van het juiste toilet.

Vlakspoel of diepspoel?

Bij de aanschaf van een nieuw toilet, sta je direct voor de volgende keuze: kies je voor een vlakspoel of diepspoel toilet? Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat het verschil tussen deze twee is.

Bij een vlakspoel toilet is er een tussenschotje waar de boodschap op terecht komt. Hierdoor heb je geen last van opspattend water tijdens een toiletbezoekje. Het nadeel is echter wel dat de pot sneller vies zal worden en luchtjes sneller vrij komen. Bij een diepspoel toilet is dit tussenschotje er niet en heb je ook geen last van bovenstaande nadelen. Wel klagen veel mensen over het opspattende water.

Ook de vormgeving van deze toiletten kan doorslaggevend zijn. Zo is een vlakspoel toilet aan de voorzijde iets boller en loopt een diepspoel aan de voorkant schuiner weg. Dit geeft het toilet al snel een andere uitstraling.

Bepaal voor jezelf welke voor- en nadelen het zwaarst wegen en maak de juiste keuze! 

Staand of hangend toilet?

Tegenwoordig kan je kiezen tussen een staand of hangend toilet. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat een hangend toilet de badkamers verrijkt. Deze oogt niet alleen een stuk moderner, maar zorgt ook nog eens voor een ruimtelijkere uitstraling in de badkamer. De vloer onder het toilet is immers vrij, dit is ideaal voor kleinere badkamer en toiletruimtes. Hou er wel rekening mee dat een hangend toilet een inbouwreservoir nodig heeft. Hiervoor moeten alle leidingen en de afvoer op de juiste plek zijn. Bekijk daarom eerst hoe het met jouw leidingen gesteld is en of het mogelijk is om het toilet direct te plaatsen. Zitten de leidingen niet op de goede plek? Vraag dan een professional om advies. Als leek is het raadzaam om het omleggen van de leidingen zelf aan te pakken.

Voor senioren kan het soms fijner zijn om voor een staand toilet te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in verhoogde versies, waardoor je een meer ergonomische houding aanneemt. Zo is opstaan vanaf het toilet een stuk eenvoudiger.

Geef een reactie