InterieurWonen

Klussen? Dít moet je echt hebben!

klussen dit heb je nodig
1.02KViews

Heb je een nieuw huis of is je huis aan vernieuwing toe? Ga lekker klussen! Er is een hoop wat je best zelf kunt doen. Mits je de juiste tools hebt. Wat heb je allemaal per se nodig? En wat zijn gewoon handige tools, die bijvoorbeeld multifunctioneel zijn, zodat je niet constant je trapje af moet of naar de andere kant van de kamer hoeft te lopen? Die handige uitblinkers lichten we aan je toe. Maar wat is nog meer belangrijk bij het klussen? Veiligheid! Dat gaat eigenlijk boven alles. Klusspullen kun je voor jezelf aanschaffen, maar natuurlijk ook als relatiegeschenk aan iemand geven. Dat kan persoonlijk, maar ook vanuit je bedrijf, voor een collega. Het is origineler en waarschijnlijk nuttiger dan een bijvoorbeeld een mok bedrukken.

Must-haves voor elke klusser

Er is een aantal soorten gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben, beginner of ervaren. De ervaren klusjesmannen en –vrouwen weten precies wat ze nodig hebben en hebben het waarschijnlijk ook al wel in huis. Maar heb je alles? En voor de beginners is het natuurlijk handig om even op een rijtje te hebben wat je moet hebben voordat je aan je avontuur begint. Laten we er even vanuit gaan dat je je huis compleet van A tot Z in je eigen stijl omtovert. Is dat niet zo, dan kun je dit als checklist gebruiken; heb ik alles?

  • Schroeven en spijkers: spullen ophangen of aan elkaar bevestigen
  • Hamer: anders krijg je natuurlijk de spijkers er niet in
  • Boor: spreekt ook voor zich
  • Bouten en moeren: om materialen aan elkaar te bevestigen
  • Ringsleutel: om bouten en moeren aan te draaien
  • Combinatietang: komt altijd van pas voor dingen die je niet met de hand los of vast krijgt
  • Kit en lijm: wat niet (goed) met een spijker, schroef, bout of moer bevestigd kan worden
  • Rolmaat: altijd nodig voor de precisiewerker
  • Stanleymesjes: om door harde materialen te snijden

Een groot deel hiervan in 1 keer aanschaffen? Er zijn (ook als cadeau!) complete gereedschapssets verkrijgbaar. Dan weet je in elk geval zeker dat je een heel eind komt.

Safety first!

Ervaren of niet, veiligheid gaat voor alles! Wat kun je goed gebruiken om de veiligheid te waarborgen voor jou en je klushulpen? Ook als je alleen maar wat helpt of komt kijken is het belangrijk dit veilig te doen. Het ligt eraan hoe ‘gevaarlijk’ het is; heb je gewoon een kamer die nog galmt van de leegte of heb je een complete bouwval? Er is een aantal veiligheidsdingetjes die je sowieso kunt gebruiken. Veiligheidshesjes kúnnen handig zijn om elkaar niet over het hoofd te zien of als je af en toe bijvoorbeeld de straat over moet. Voor de echt grotere klussen kunnen helmen een must zijn, voor wanneer er bijvoorbeeld aan het plafond gesleuteld wordt en er mogelijk materiaal naar beneden valt. Ook voor de kleinere klussen zijn zaklampen ideaal, om te zien wat je doet in een donkere ruimte, waar bijvoorbeeld nog geen licht aanwezig is.

Alles bij de hand

Alles bij de hand hebben is ideaal. Er is niet altijd iemand beschikbaar die je de tools kan aangeven en dat moet je eigenlijk ook niet willen. Je kunt het zelf wel! Er zijn verschillende handige tools met ‘alles’ in één. Neem nou de gereedschapspen. Een pen die 6 tot 8 verschillende schroevendraaiers bevat. Zo heb je altijd wel de juiste en hoef je niet terug naar de gereedschapskist. Sommige hebben zelf ook een ingebouwde waterpas. Ook zakmessen kunnen als handige multitool dienen en er zijn sleutelhangers met hetzelfde erin. Het is maar net wat je zelf handig vindt of natuurlijk wat je leuk vindt om te geven een de kersverse huiseigenaar. Waar we het net over lampjes hadden voor de veiligheid, zijn die er ook ingebouwd in bijvoorbeeld een rolmaat. Meten is weten, ook in het donker!

Geef een reactie