Wonen

Milieubewust wonen: zo haal je minder plastic in huis!

Milieubewust wonen
542Views

2019 staat in het teken van milieubewust en duurzaam wonen. De vraag naar duurzame meubels is nog nooit zo hoog geweest. Ook de energietransitie staat centraal in ons dagelijkse leven. We worden bewust van de gevolgen van ons gedrag voor het milieu. Daar willen we verandering in brengen. Vaak worden de alledaagse dingetjes echter vergeten. Je hoeft niet groots te denken om verschil te maken. Het zijn juist vaak de kleinste dingen die het doen. Zo blijkt uit onderzoek dat ieder persoon maar liefst 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar verbruikt. Zonder dat we het wellicht doorhebben, ontstaat er zo een enorme hoop aan plastic afval. Dit afval komt grotendeels in de oceaan terecht. Daar richt het onomkeerbare schade aan. De leefomgeving van vissen, vogels en zeedieren wordt vergiftigd. Als we zo door blijven gaan, zal de oceaan straks meer uit plastic bestaan dan uit zeedieren. Daar moet verandering in komen. Zet jij een stap naar milieubewust wonen? Met de volgende 4 tips haal je minder plastic in huis.

1.         Kies voor wasbare luiers

Heb je nog kleine kinderen in huis? Dan weet je maar al te goed hoeveel luiers er per maand doorheen gaan. Dit kost niet alleen heel veel geld, maar bevat ook nog eens een ruime hoeveelheid plastic. Kies daarom voor wasbare luiers. Deze zijn een stuk duurzamer dan wegwerpluiers en je bespaart er ook nog eens heel veel geld mee. Ideaal als je meerdere kinderen in de luiers hebt.

2.         Plastic shampooflessen, not done!

In vrijwel ieder huishouden zie je hetzelfde beeld in de badkamer: tientallen plastic flessen shampoo en andere verzorgingsproducten op een rijtje. In een waar vrouwengezin ligt dit aantal nog veel hoger. Gelukkig vind je tegenwoordig veel verzorgingsproducten met een duurzame verpakking. Je moet hier wel even naar zoeken, maar het loont echt! Denk bijvoorbeeld aan Shampoo Bars van https://shampoobars.nl/, dit zijn geweldige ‘bollen’ shampoo die meer dan 3x de hoeveelheid van een doorsnee shampoo fles bevatten. Daarnaast bevinden ze zich niet in een plastic verpakking. Hierdoor denk je niet alleen aan je haar, maar ook aan het milieu. Plastic shampooflessen zijn immers helemaal uit anno 2019.

3.         Gebruik plastic potjes opnieuw

Vaak zijn plastic potjes heel goed opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het bewaren van droge producten of kliekjes. Als je plastic in huis haalt, doe je er goed aan om deze te bewaren en te hergebruiken. Zo voorkom je verspilling en gooi je de verpakking niet al na eenmalig gebruik in de afvalcontainer.

4.         Gebruik minder plastic zakjes in de supermarkt

In de supermarkt zien we heel vaak dat mensen een plastic zakje pakken om hun groentes in te verpakken. Maar waarom eigenlijk? Je kunt deze ook zo in je tas stoppen. Dit is de macht der gewoonte geworden, maar enorm slecht voor het milieu. Zodra je thuiskomt en de groentes en fruit wegstopt, gooi je het zakje waarschijnlijk direct weg. Zonde natuurlijk! Gebruik daarom zo min mogelijk plastic zakjes en neem eventueel een linnen tasje mee om deze zorgvuldig en veilig te vervoeren.

Geef een reactie