KeukenWonen

Hoe stel je de perfecte keuken samen?

Hoe stel je de perfecte keuken samen?
736Views

Een prettig keukenontwerp is van essentieel belang voor het samenstellen van de perfecte keuken. Een keuken is namelijk een flinke investering en daar wil je zo lang mogelijk plezier van hebben. Wanneer het keukenontwerp niet is afgestemd op jouw wensen of als er niets is nagedacht over de toekomst (denk aan gezinsuitbreiding) dan kan dat een negatief effect hebben op de kwaliteit en functionaliteit van de keuken. Keukens ontwerpen is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn ontzettend veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Met de volgende tips moet het samenstellen van de perfecte keuken echter zeker lukken!

Stel je budget vast

Een keukenontwerp moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat het ontwerp past bij je budget en de ruimte die in huis beschikbaar is. Bedenk daarom eerst goed hoeveel je maximaal aan de keuken kunt uitgeven. Wanneer dit van tevoren duidelijk is, kan je hier zorgvuldig rekening mee houden bij het samenstellen en bouwen van de keuken.

Wij adviseren om circa 8% van je budget te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Zo weet je zeker dat je altijd over voldoende financiële middelen beschikt en kan je nooit voor vervelende verrassingen komen te staan.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat het door jou gekozen ontwerp ook te realiseren is met de beschikbare ruimte. Zo is het in een kleine keuken bijvoorbeeld minder praktisch als je voor een grote Amerikaanse koelkast kiest. In een grote keuken is het juist weer belangrijk dat je de sfeer bewaard. Meet daarom eerst zorgvuldig de beschikbare ruimte op en neem deze maten mee wanneer je een ontwerp laat maken. Een deskundige kan samen met jou kijken wat er mogelijk is en hoe je de keuken praktisch kunt houden.

Persoonlijke wensen

Het is voornamelijk belangrijk dat de keuken op jouw persoonlijke wensen is ingespeeld. Er bestaat niet zoiets als een perfecte keuken. Het is volkomen afhankelijk van jouw eigen voorkeuren welke keuken perfect is voor jou. Waar de één dol is op een kleine en traditionele keuken, wil de ander juist een zo modern mogelijke uitstraling. Bovendien zal een gezin met kinderen geheel andere wensen hebben dan een huishouden van slechts twee personen.

Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt. Houd tevens rekening met je kookstijl. Wanneer je dol bent op bakken kan het bijvoorbeeld slim zijn om twee ovens aan te schaffen. Iemand die erg begaan is met het milieu en het liefst gasloos wil koken, heeft weer meer baat bij een inductie kookplaat. Zet alles voor jezelf op een rijtje, zodat je dit later met een vakman kunt overleggen.

De vorm van de keuken

Bij het ontwerpen van een keuken is het belangrijk om niet alleen met je budget en persoonlijke wensen rekening te houden, maar ook met de opstelling en de vorm van de keuken. Er zijn hierbij verschillende keuzes, allemaal met hun eigen voor- en nadelen:

  • Een L-vormige keuken is misschien wel de meest populaire keukenvorm van dit moment. Het past bij enorm veel verschillende keukentrends. Je kan het vrijwel in iedere ruimte plaatsen en het is ook nog eens een zeer praktische opstelling. Hierdoor heb je altijd alle gemak bij de hand en wordt koken een klein feestje.

  • De parallelle keuken komt iets minder vaak voor. Toch heeft deze keukenvorm ook steeds meer aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Deze keuken bestaat uit twee gelijke delen en geeft een speels en sfeervol effect aan de ruimte. Dit is vooral een geschikte keuze wanneer je woning wat groter is.

  • Een rechte keuken staat slechts aan één wand. Alle elementen staan netjes in een lijn naast elkaar. Dit is vooral een goede keuze wanneer de ruimte in huis beperkt is. Je neemt zo namelijk maar één wand in beslag.

Laat je bij het ontwerpen van een keuken altijd adviseren door een deskundige. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt.

Geef een reactie