TuinWonen

Hier moet je rekening mee houden bij het kopen van een blokhut

kopen van een blokhut
522Views

Je bent al tijden van plan om een eigen blokhut te kopen. Steeds kwam er toch iets tussen of durfde je de knoop niet door te hakken. Dat is inmiddels verleden tijd. Nu is de knoop echt doorgehakt en sta je op het punt om de aankoop te verrichten. Je hebt een prachtige goedkope blokhut gezien en alles lijkt erop en eraan te zitten. Niks zal jou meer weerhouden om tot koop over te gaan. En dan slaat de twijfel toch weer toe.

Want hoe weet je nu zeker dat je de juiste keuze maakt? Welke houtsoort heb je nodig? Moet de blokhut ook geïsoleerd worden? Allemaal logische vragen, maar geen antwoorden. Tot nu toe dan. In dit artikel vertellen we je namelijk alles wat je moet weten voordat je een blokhut koopt.

 Grootte van de blokhut

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste maatvoering doorgeeft. Blokhutten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, daardoor zit er vast wel eentje bij die in jouw tuin past. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoeveel je maximaal kwijt kunt. De meeste mensen proberen te voorkomen dat de blokhut meer dan een kwart van de tuin in beslag neemt. Maar dit is ook heel persoonsafhankelijk. Sommige mensen hebben er geen enkel probleem mee als deze een groot deel van de ruimte in beslag neemt. Zeker niet wanneer ze hier hele bijzondere plannen voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een tuinkantoor.

Daarom is het niet alleen belangrijk om bij de maatvoering naar de grootte van de tuin te kijken, maar ook naar de functie van de blokhut. Is de blokhut ruim genoeg voor alles wat je voor ogen hebt? Zo zal je voor een handige opslagplaats voor tuingereedschap waarschijnlijk minder ruimte nodig hebben, dan wanneer je hier een fietshok of speelhuisje van wilt maken.

Houtsoort


Dan beschik je vaak ook nog over de keuze tussen heel veel verschillende houtsoorten. Van grenenhout tot Douglas, werkelijk alles is mogelijk. De houtsoort die je kiest is allesbepalend voor de uitstraling van de blokhut. Wel zitten er ook een aantal verschillen tussen de sterkte van het hout. Zo worden grenen- en vurenhout het vaakst gekozen, maar dan is het wel belangrijk dat je voor hout van Noord-Europa kiest. Deze groeien namelijk langzamer, waardoor de jaarringen dichter bij elkaar liggen en het hout ook sterker is.

Kom je er niet uit? Vraag dan om advies bij de (web)winkel. Zij kunnen je precies vertellen welke houtsoort het meest geschikt is.

Hout behandelen of niet?


De meeste houtsoorten zijn zowel onbehandeld als behandeld verkrijgen. Dat wil zeggen dart het hout wel of niet gecoat en/of geverfd is. Uiteraard zal onbehandeld hout direct een stuk goedkoper zijn. Bedenk dan echter wel dat je aan dit hout nog heel veel zelf moet doen. Wanneer je hier geen tijd, zin of ervaring mee hebt, dan is het verstandiger om al voor behandeld hout te kiezen. Het is wel belangrijk om de blokhut zelf ook nog af en toe te verven of te beitsen, zo zorg je voor een langere levensduur van je blokhut.

Geef een reactie