TuinWonen

Je tuin kindvriendelijk maken

Je tuin kindvriendelijk maken
1.58KViews

Als gezin met kinderen weet je als geen ander dat de tuin opeens een hele andere functie heeft gekregen sinds de kinderen er zijn. Het is niet alleen meer een plek om te loungen, maar ook om in te ravotten en lekker te spelen. Als je kinderen eenmaal de leeftijd krijgen dat ze goed kunnen gaan spelen is het belangrijk dat je de tuin, net als je huis, kindvriendelijk maakt. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Tegels in de tuin? Pas op!

Een betegelde tuin kan enorm mooi zijn en je tuin een warme en chique uitstraling geven. Toch hebben sommige tegels een groot nadeel voor kinderen: ze worden extreem heet in de zon. Moet jij ook continue tegen je kids zeggen dat ze hun schoenen aan moeten doen voordat ze naar buiten gaan en luistert er nooit iemand naar je verzoek? Dan zijn tegels vaak niet zo’n geschikte keuze. Je wilt immers niet dat je kinderen hun voeten of handen branden aan te warme tegels. Gelukkig zijn er ook genoeg tegels die de warmte van de zon niet absorberen. Vraag voordat je voor een tegelsoort kiest dan ook eerst na of ze erg warm worden.

Kunstgras: wel of niet doen?

Kunstgras is misschien wel de meest gebruikte bodembedekker voor kindvriendelijke tuinen. Wel moet je oppassen dat deze geplaatst wordt op een bodem waar geen gras of onkruid kan groeien. Plaats kunstgras bij voorkeur op een plek waar vrijwel geen zon op staat, zo voorkom je lelijke voordeel. Het voordeel van kunstgras is dat het onderhoudsvrij is en ook nog eens erg zacht is voor je kinderen om op te spelen.

Onderzoek je planten

Misschien heb je ooit wel eens hele bijzondere planten in je tuin geplaatst die met kinderen eigenlijk niet zo verstandig zijn. Zo zijn er planten die insecten verafschuwen en ook mensen moeten hier niet veel van hebben. Ondanks hun belangrijke functie in de tuin kunnen ze erg giftig zijn voor mensen en zeker als kinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt, waarop ze alles in hun mond stoppen, is dit zeer gevaarlijk. Vergeet niet dat ook oudere kinderen erg nieuwsgierig kunnen zijn naar de smaak en structuur van een plant. Zorg er dan ook eerst voor dat je al je planten checkt en navraagt of ze giftig zijn. Je moet vooral oppassen met Helleborus of Wolfsmelk. Zo voorkom je nare ongelukken.

Zorg voor schaduw in de tuin

De huid van kinderen is enorm gevoelig en kan niet tegen te veel zon. Het wordt zelfs aangeraden om jonge kinderen op warme dagen zoveel mogelijk uit de zon te houden en zelfs in de schaduw met factor 50 in te smeren. Bij even spelen in de tuin vergeet je dit al snel. Ligt jouw tuin altijd vol in de zon? Zorg dan dat er een plekje is waar schaduw voorkomt. Dit kan je doen met beplanting, een zonnescherm of een grote parasol. Nodig je kinderen uit om in de schaduw te blijven door daar speelgoed te plaatsen.

Geef een reactie