WonenWoonkamer

De voor- en nadelen van een open haard in huis 

voor en nadelen open haard
2.84KViews

Op een druilerige dag met een boekje voor een knetterend vuur zitten. Ondertussen geniet je van een dampende kop chocolademelk en luister je naar het gekletter van de regen op je ramen. Het klinkt bijna als het begin van een goed verhaal, maar ook voor jou kan dit werkelijkheid worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een open haard in huis te nemen. Niet alleen om te genieten van het bovenstaande tafereel, maar ook om hun stookkosten omlaag te krijgen en om hun huis sfeervoller te maken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een open haard?

 

Voordelen van een open haard in huis

 

  • Gezelligheid: een open haard ademt gezelligheid en geef je woning direct een boost van sfeer en knusheid. Doordat een open haard speelt met al je zintuigen word je direct betoverd door het schouwspel. Je luistert naar hoe de houtblokken knetteren en er af een toe een vonkje overspringt, je ziet de vlammen een bijzondere dans uitvoeren en ruikt de heerlijke lucht van het vuur.
  • Met een open haard ben je altijd verzekerd van warmte in huis. Zelfs als de stroom zou uitvallen en het halve dorp zonder elektriciteit zit, heb jij een manier om je woning warm te houden. Stiekem heeft het zelfs wel wat: zonder licht genieten van het warme vuurspel dat zich voor je ogen bevindt.
  • Een open haard past in vrijwel elk interieur. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende ombouwen bekend, waardoor je de open haard helemaal naar jouw wens kunt laten bouwen. Welke woonstijl je ook doorvoert, een open haard past er altijd bij.
  • Minder stookkosten: als je frequent gebruik maakt van je open haard zullen de stookkosten een stuk lager worden. Je geniet immers al van voldoende warmte door de open haard. Wist je dat het zelfs mogelijk is om je open haard om te bouwen tot een energiezuinigere variant? Dat scheelt weer in je portemmonee!
  • Over het algemeen is een open haard een stuk goedkoper dan een gashaard of houtkachel.

 

Nadelen van een open haard in huis

 

  • Als je je woning echt wilt verwarmen met een open haard zal je enorm veel hout tot je beschikking moeten hebben. Dit moet je niet alleen aanschaffen, maar ook zelf vervoeren en ergens in huis opbergen.
  • Je woning moet beschikken over een goed ventilatiesysteem. Je wilt niet te maken krijgen met koolstofmonoxidevergiftiging door te hoge CO-waardes. Laat je open haard dan ook jaarlijks checken door een specialist. Ook blokkades in de haard kunnen zorgen voor een te hoge CO-waarde. Ga hier zorgvuldig mee om voor je eigen veiligheid.
  • Er is een zeker brandgevaar met een open haard. Je werkt immers met gloeiend hout en de kans dat er brand uitbreekt is zeker aanwezig. Gelukkig kan je hier zelf al veel aan doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het vuur uit is zodra je weggaat uit de ruimte en houd de openhaard altijd goed in de gaten zodra deze aanstaat.

Geef een reactie