InterieurWonen

Brand in huis: wat moet je doen?

701Views

Het is voor veel mensen de allergrootste nachtmerrie: brand in hun eigen huis. Natuurlijk zoek je dan niet eerst een artikel op met tips, maar het kan wel slim zijn om goed voorbereid te zijn. We kunnen er immers niet vanuit gaan dat het noodlot nooit toe zal slaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel dingen mogelijk om brand zoveel mogelijk te voorkomen. Maar helemaal voorkomen kan helaas niet.

In Nederland rukt de Brandweer gemiddeld zo’n 6000 keer uit voor woningbranden. Hierbij gaat het niet alleen om kleine brandhaarden, maar ook om allesverwoestende brand. Mocht je onverhoopt met een woningbrand te maken krijgen, is het wel belangrijk dat je weet wat je moet doen. Daarover lees je meer in dit artikel.

Is jouw woning uitgerust met hulpmiddelen?

Voordat we vertellen wat je moet doen als er brand in huis is, is het eerst belangrijk om je huis eens goed na te lopen. Is jouw woning bijvoorbeeld uitgerust met hulpmiddelen om brand in huis zoveel mogelijk te beperken of jouw kans op een veilige weg naar buiten te vergroten? Zo kan led noodverlichting het verschil tussen leven en dood maken als je in een donkere ruimte vol rook een uitweg probeert te zoeken. Natuurlijk kan je stellen dat je jouw woning door en door kent. Maar hou je ook je hoofd koel tijdens een woningbrand? Ook het gebruik van rookmelders, deurdrangers en zelfs het plaatsen van een brandblusser kunnen een groot verschil maken. Het kan daarom geen kwaad om jouw woning nog eens goed te controleren en preventieve maatregelen te nemen.

Eerste hulp bij een woningbrand

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar soms is er niks meer aan te doen en sta je oog in oog met een fikse woningbrand. Wat doe je dan?

  • Probeer eerst een veilige weg naar buiten te zoeken. Indien mogelijk alarmeer je alvast de hulpdiensten. Wacht echter niet om een telefoontje te plegen, maar zorg eerst dat je zelf in veiligheid bent. Bij een grote woningbrand is het tevens niet raadzaam om zelf de brand te bestrijden.
  • Als je je gezin vooraf goed hebt voorbereid op de mogelijkheid dat er brand uit kan breken, zullen zij precies weten wat ze moeten doen. Probeer elkaar eventueel te bellen of schreeuw over en weer om zo te communiceren. Ren nooit zomaar een ruimte uit als je niet weet hoe de omstandigheden buiten de kamer zijn. Laat bovendien de deuren zoveel mogelijk gesloten zitten. Het is niet voor niets dat een dranger op deuren wordt aangeraden, hierdoor vertraag je de snelheid van de brandhaard. Voel altijd eerst aan de deurklink of deze warm is, alvorens je de ruimte verlaat. Als de deur ontzettend warm is, moet je nooit naar buiten stappen.
  • Indien mogelijk plaats je natte handdoeken onder de kieren van de deuren. Zo voorkom je dat de rook snel binnen komt en gun je jezelf wat extra tijd om een weg naar buiten te zoeken.
  • Als het dak opgaan of het raam uitspringen de enige mogelijkheid is, moet je voor jezelf altijd een goede beredenering maken. Wat is de kans dat je gewond raakt? Zijn er mensen die je kunnen helpen? Soms heb je helaas geen keus en moet je doen wat op dat moment goed voelt.

Als je de brand bent ontvlucht en de ergste haarden zijn gedoofd, kan je samen met de Brandweer het huis onderzoeken. Maak hierbij foto’s van de schade en laat je informeren over de oorzaak. Natuurlijk hopen we dat dit bij jou nooit zo ver hoeft te komen. Bereid je daarom goed voor met een deurdranger, rookmelder en preventieve maatregelen tegen brandvorming. Zo verminder je het risico op woningbrand enorm en hoeven bovenstaande tips hopelijk nooit gebruikt te worden!

Geef een reactie