InterieurWonen

Mollen verjagen met carbid: hoe werkt dat?

carid mollen
3.35KViews

Mollen zijn voor iedere tuinliefhebber de grootste nachtmerrie. Dit op het eerste gezicht vriendelijke en zelfs schattige beestje kan meer schade aanrichten dan je zou denken. Net als je denkt eindelijk klaar te zijn met de tuin en van de mooie zomerdagen te kunnen genieten, zie je dat al dat harde werk in één dag teniet gedaan kan worden. En dat alles door een kleine mol. Ondanks dat het waarschijnlijk helemaal niet met opzet is, kunnen deze beestjes binnen korte tijd een enorme ravage aanrichten. Bloemen en planten gaan dood door losgetrokken wortels, het gazon ziet er veel minder fraai uit door al die molshopen en de grond loopt het risico om te gaan verzakken.

Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo ver te komen. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar als deze beestjes al hun plekje in jouw tuin hebben ingenomen, kan je er maar beter voor zorgen dat ze weer snel verdwijnen. Karbid schieten kan hierbij helpen. Mollen verjagen met carbid: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Wat is mollen carbid precies?

Bij karbid schieten denken veel mensen al direct aan het middel wat wordt gebruikt om tijdens de jaarwisseling melkbussen hard te laten knallen. Mollen carbid is echter iets compleet anders. Mollen carbid bestaat uit ontzettend veel kleine brokjes steenachtig materiaal. Het grootste voordeel van carbid is dat dit zeer ecologisch verantwoord is. Carbid is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens zeer diervriendelijk.

Veel mensen denken, ten onrechte, dat mollen carbid een middel is om mollen mee te vergassen. Niets is echter minder waar. Alhoewel het product inderdaad voor rookontwikkeling zorgt, is dit verder niet schadelijk voor de mol. Wel heeft de mol een grote hekel aan de geur van carbid en zal daardoor snel naar een ander onderkomen opzoek gaan. Mollen verjagen met carbid zal dus nooit de dood tot gevolg hebben. Wel een prettige gedachte voor dierenliefhebbers en anderen die zich het lot van dit diertje aantrekken. 

https://www.wezan.nl/startset-carbid-schieten.html

Hoe werkt het?

Mollen verjagen met carbid vraagt niet om enorm veel kennis of ervaring. Vrijwel iedereen is in staat om dit klusje te klaren. Allereerst moet de molshoop open gegraven worden. Alleen dan kan je immers de carbid dichtbij de mol brengen. Strooi vervolgens een paar brokjes carbid in de molshoop. Als de grond al vochtig is, zal het product direct reageren. Zoniet, dan kan je de grond zelf licht vochtig maken.

Zodra het product in aanraking komt met vocht, zal deze gaan sissen en (onschadelijk) gas vormen. Sluit vervolgens de molshoop weer. Voorkom wel dat de molshoop kan instorten, want hierdoor kan het gas zich niet verspreiden. Zodra de mol de carbid ruikt, zal deze vaak vanzelf een ander onderkomen opzoeken.

Helaas moet je niet vergeten dat we hier met dieren te maken hebben. Soms is het verjagen van de mollen een eenvoudig klusje en andere keren blijft het beestje gewoon eigenwijs zitten. Ook dan betekent het niet direct dat je met grover geschut moet komen. Er zijn nog veel meer andere dier- en natuurvriendelijke methodes mogelijk. Lukt het mollen verjagen echt niet? Vraag dan om advies aan een specialist in het bestrijden van ongedierte in de tuin. 

Geef een reactie