WonenWoonkamer

Het effect van kleuren op het interieur

kleuren
1.3KViews

Door slim gebruik te maken van kleuren en kleurcombinaties kun je jouw interieur een unieke uitstraling geven en de gewenste accenten en nadrukken in het interieur aanbrengen. Zo kun je met weloverwogen kleurencombinaties bijvoorbeeld ruimte creëren, een bepaalde sfeer oproepen of contrasten versterken. Maar hoe doe je zoiets? En welk effecten hebben bepaalde kleuren op de uitstraling van bijvoorbeeld de woonkamer, douche of slaapkamer?

Wit en zwart: ruimte creëren en contrasten aanbrengen

Het mooie van het slim kleuren van de binnenkant van jouw huis, is dat er talloze mogelijkheden op dit gebied zijn met uiteenlopende effecten. Wil je bijvoorbeeld visueel een gevel van ruimte en overvloed creëren in de woonkamer, dan is het plafond witten, de houten kozijnen wit maken en de muren een lichte kleur meegeven een simpele maar effectieve methode om dit te bereiken. De kleur wit weerkaatst veel licht, waardoor het interieur ruimer, opener en lichter lijkt. Wie een ruimte daarentegen kleiner wil laten ogen, kan kiezen voor de kleur zwart. Deze kleur maakt en ruimte intiemer, kleiner en donkerder. Veel mensen kiezen er tegenwoordig bijvoorbeeld voor om hun slaapkamer zwart te verven. Hoe donkerder, hoe minder licht, hoe beter er ‘s nachts geslapen kan worden. Ten slotte geeft het door elkaar gebruiken van zwart en wit een woonruimte een artistieke, moderne uitstraling en is een ideale methode om scherpe contrasten in het interieur aan te brengen.

Groen, bruin en geel: een natuurlijke en levendige uitstraling

Wie houdt van een natuurlijke, landelijke uitstraling van het huis, kan het bete kiezen voor een veelvuldig gebruik van natuurlijke kleuren als groen, bruin of geel. Deze kleuren versterken het gevoel dat je midden in de natuur staat en gezond bezig bent. Deze kleuren associeert de mens namelijk psychologisch met zaken als: groen gras, groene bladeren, boomstammen, hout en bloemen. Deze associaties roepen onbewust een rust en ruimte op.

Blauw: ontspanning en vertrouwen

De kleur blauw is goed geschikt om een ruimte een ontspannen voorkomen te geven. Met name lichtblauw heeft dit effect, omdat ons brein dit relateert aan een ongerepte lucht of aan een mooie zee. Verder heeft de kleur blauw een rustgevende invloed, omdat deze kleur bij mensen een gevoel van vertrouwen en verbondenheid oproept.

Felle kleuren: actie en levendigheid

Wie houdt van een actieve, levendige en moderne woonkamer, kan het beste kiezen voor felle kleuren, zoals paar, rood, geel en oranje. Deze kleuren laten zien at de bewoner echt wil leven en van avontuur en actie houdt. Met name werkruimtes in deze kleuren schilderen heeft effect op de beleving: in deze felgekleurde kamer gebeurt wat, is sprake van actie en beleving. Met dit soort kleuren geef je ook aan dat je van excentriciteit houdt en geen doorsnee of saai persoon bent.

Geef een reactie