WonenWoonkamer

Energiezuinig leven in een sfeervolle woning

energiezuinig leven woning
850Views

Veel mensen zijn bang dat de sfeer verloren gaat in hun woning als ze zich overgeven aan verschillende energiebesparende tips. Niet zo gek dan ook, want we horen immers overal dat het van groot belang is dat je niet alleen de verwarming lager zet, maar ook de verlichting zoveel mogelijk dimpt en nog meer tegenstrijdige tips die ervoor kunnen zorgen dat er een hoop sfeer binnen je interieur verloren gaat. Dat is uiteraard niet wat we willen. Ondanks dat moeten we wel toegeven dat energie besparen ook een hoop voordelen biedt. Zo is het enorm fijn voor onze portemonnee en weten we dat het nodig is om de toekomst voor ons en onze (klein)kinderen veilig te stellen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je energierekening en energieverbruik omlaag gaat zonder dat je die geliefde sfeer uit je woning kwijtraakt? In dit artikel delen we een aantal handige tips. Leef je al een tijdje energiezuinig, maar merk je nog geen verschil aan je energierekening? Bekijk dan of een andere energieleverancier meer kan bieden voor jou. De tarieven tussen verschillende energieleveranciers kunnen enorm variëren, het is dus altijd verstandig om jaarlijks de tarieven opnieuw naast elkaar neer te leggen. Dit kan je gemakkelijk doen met behulp van een onafhankelijke online energievergelijkingstool.

Maak handig gebruik van een lagere temperatuur in huis

Uit onderzoek blijkt dat met elke graad dat je je thermostaat lager zet je 7% extra bespaart op de totale energierekening. Dat scheelt nogal wat! Natuurlijk hoeft dat niet direct te betekenen dat je maar vroeg je bed in moet duiken omdat het beneden te koud is. De thermostaat 1 of 2 graden lager zetten is al voldoende om je energieverbruik te verlagen. Wist je dat je hier ook heel handig gebruik van kunt maken? Gebruik bijvoorbeeld extra dekens en plaids om je interieur mee te verfraaien. Deze zijn niet alleen perfect voor een sfeervolle en huiselijke uitstraling, maar hebben ook nog eens een functionele functie als je weer aan het koukleumen bent op de bank.

Licht kleurgebruik voor een sfeervol en energiebesparend interieur

Wist je dat donkere muren voor een hoog energieverbruik zorgen? Je bent immers veel sneller geneigd om het licht aan te zetten. Bovendien zorgt de reflectie van lichte muren ervoor dat een woning sneller opwarmt. Hoog tijd dus om je interieur aan te pakken!

Ga voor ledlampen

Ledlampen zijn wat ons betreft geweldige sfeermakers en kunnen je interieur net dat beetje extra geven. Bovendien beschikken ze over meerdere goede eigenschappen. Wist je dat een ledlamp 5 keer zo lang mee gaat als een gloei- of hallogeenlamp? Daarnaast verbruiken ze ook nog eens 5 keer zo weinig energie. Hierdoor is het een zeer duurzaam en energiebesparend alternatief. Veel mensen weigeren om ledlampen aan te schaffen omdat deze redelijk duur in aanschaf zijn. Maar als je bovenstaande voordelen meeneemt in je berekening zal je merken dat je die extra kosten er binnen mum van tijd uithaalt. Een sfeervol en energiezuinig interieur creëren is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

 

Geef een reactie