InterieurWonen

Hoe kies je het juiste behang in jouw interieur?

Hoe kies je het juiste behang in jouw interieur
895Views

Behang is nooit echt uit het interieurbeeld verdwenen. Misschien heeft het door de jaren heen een stoffig imago gekregen, maar het maakt zijn terugkomst en hoe! Behang hoeft namelijk niet saai te zijn. Heb je wel een gedacht om alleen een gedeelte van je wand te behangen en daarmee een echte eyecatcher te creëren? Kies bijvoorbeeld voor een uitdagende print zoals een over de top bloemen behang of een geometrisch patroon. Behang met een dikke textuur of fotobehang? Behang zorgt op zijn eigen manier voor een totaal andere ruimte. Maar waar let je op bij het kiezen van jouw behang? Waar zit het verschil nou werkelijk in? Welk behang past bij jou?

De eerste stappen naar het kiezen van jouw behang.

Het meest bekende behang zal toch het papierbehang of simplexbehang zijn. Deze twee zijn verkrijgbaar in bouwmarkten en redelijk goedkoop. Simplex is hierbij de dunnere variant en daarmee ook lastiger in het opbrengen. Simplex bestaat uit een dunne laag, zorg daarom voor een goede, egale muur alvorens je het behang gaat plaatsen. Voor een iets dikkere variant richt je je aandacht tot duplexbehang. Deze variant bestaat uit twee dunne lagen en is geschikt voor het camoufleren van de wat slechtere muren.

Papierbehang is te verkrijgen in verschillende diktes. Kies dus een dikte die past bij jouw wand. Door zijn afwasbaarheid en het laten ademen van de muur gaat deze versie nog altijd het langst mee. Papierbehang is daarnaast in verschillende varianten te krijgen. Met reliëf, hoogglans en zelfs met een fluweeleffect.

Voor een zwaarder behang dat ook gebruikt kan worden in de keuken of badkamer komen we uit in het hoekje; vinylbehang. Ook vinylbehang is verkrijgbaar in verschillende varianten en is eenvoudig in aanbreng door de onderlaag van katoen, papier of vlies. Vinylbehang is een duurzaam behang.
Zowel vinylbehang als papierbehang kunnen worden overgeschilderd.

Geen zin in rommelen met lijm?

Bij behangen denk je aan een tafel, kwast en lijm. Behangen is niet altijd het makkelijkste klusje en zeer zeker niet het leukst. Tegenwoordig is er behang dat minder van dit geknoei vergt, maar je wel de voordelen geeft van een strak geplakt behang. Vliesbehang bijvoorbeeld.

Vliesbehang is van degelijk materiaal waardoor het niet snel scheurt of krimpt. Het is waterafstotend en moeilijk ontvlambaar. De echte twist zit hem in de aanbreng. Schuif je tafel maar aan de kant. Je smeert de lijm rechtstreeks op de muur en plaatst het behang eroverheen. Deze manier van werken scheelt niet alleen in het knoeien met lijm maar is ook efficiënt en tijdbesparend.

Het is raadzaam om je muur voor te behandelen met een goede primer bij het rechtstreeks aanbrengen van je banen. Vliesbehang is dunner dan papierbehang en vergt precisie in het plaatsen. Een behang met een print is makkelijker in plaatsing dan een effen behang.

Je eigen design.

Al die prints zijn natuurlijk leuk en aardig, maar een gepersonaliseerd behang geeft je interieur dat gevoel van thuiskomen. Een saaie muur is snel omgetoverd tot iets vernieuwends, modern en bovenal persoonlijk. Fotobehang geeft een tal aan nieuwe mogelijkheden om kunst in jouw huis toe te voegen. Fotobehang is snel aan te brengen en heeft geen inweektijd. Meestal bestaat het behang uit slechts een aantal banen. Soms zelfs maar uit twee banen. Het is dus in een handomdraai aangebracht op jouw muur. Het behang is waterafstotend en heeft een mooie lichtechtheid waardoor je foto’s echt spreken.

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, zorg bij voorkeur voor een egale muur of behandel deze nog voor je begint. Behangen hoeft niet moeilijk te zijn.

Geef een reactie