InterieurWonen

Hoe onderhoud je een houten vloer?

houten vloer schoonmaken
1.12KViews

Na jarenlang twijfelen ben je eindelijk de trotse eigenaar van een splinternieuwe houten vloer. Hout veroverde enkele jaren geleden onze harten. Geen enkele andere vloer komt in de buurt van de natuurlijke en warme uitstraling van hout. Er is keuze uit talloze verschillende soorten en kleuren. Hierdoor kan vrijwel iedere ruimte of woning verrijkt worden met een eigen houten vloer. Hout is de ideale basis voor iedere woning. Daarom is het ook zo belangrijk om deze goed te onderhouden. Veel mensen denken ten onrechte dat het onderhoud van een houten vloer niet opweegt tegen alle bovengenoemde voordelen. Het onderhoud zou veel tijd en geld kosten en de kans is groot dat de vloer na enkele jaren aan kwaliteit en schoonheid inlevert. Wanneer je echter weet hoe je het hout goed kunt behandelen, valt de arbeidsintensiteit reuze mee. Het onderhoud van houten vloeren hoeft dan ook geen struikelblok te zijn. Wij geven je enkele handige tips om jouw houten vloer lang mooi te houden.

houten vloer.

Een goed begin is het halve werk

Voor het juiste onderhoud van een houten vloer is het vooral belangrijk dat de basis goed is. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. Pas daarom de omstandigheden in huis aan om de vloer zo min mogelijk te beschadigen. Hierdoor valt het onderhoud best wel mee. Wees niet bang: dit betekent niet dat je direct een geheel andere levensstijl aan moet nemen. Enkele veranderingen zijn voldoende om het benodigde onderhoud te minimaliseren:

  • Maak gebruik van en kwalitatieve deurmat. Deze absorbeert zoveel mogelijk vuil en vocht voordat je het huis binnenstapt. Hiermee voorkom je vuil en beschadigingen aan de vloer.
  • Geniet van een constante temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in huis. Dit is niet alleen goed voor je vloer, maar ook voor de gezondheid en de energierekening. Binnenshuis is een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius voldoende om de houten vloer mooi te houden. Zo voorkom je dat deze gaat uitzetten en krimpen bij warmteverschillen.
  • Plaats beschermingsdopjes onder meubels en stoelen. Hierdoor kunnen zij tijdens het verschuiven geen krassen op de vloer maken.

Een houten vloer reinigen

Natuurlijk moet de vloer, hoe zorgvuldig je ook bent, altijd wel een keer gereinigd worden. We weten allemaal dat een grote hoeveelheid water niet goed is voor de kwaliteit van het hout. Maar hoe reinig je de vloer dan?

  • Dweilen doe je altijd met een minimale hoeveelheid water. Wring hierbij de dweil telkens goed uit en zorg ervoor dat de vloer nooit te nat wordt.
  • Zand en vuil ruim je gemakkelijk op met een zachte bezem. Sommige stofzuigers kunnen de toplaag van een houten vloer beschadigen. Een zachte bezem biedt vaak solaas.
  • Maak gebruik van een passend reinigingsmiddel voor houten vloeren. Deze zijn vaak te koop bij de leverancier van de vloer of bij speciaalzaken.
  • Voed het hout regelmatig met een speciale wax. Ook is het belangrijk om de vloer eens in de zoveel jaar te voorzien met een slijtvaste lakverf. Zo blijft de vloer mooi en sterk en heb jij weer jarenlang plezier van jouw prachtige vloer!
hoe onderhoud je een houten vloer

Geef een reactie