InterieurWonen

How to: een leren bank onderhouden?

leren bank onderhouden
485Views

De leren bank is ontzettend populair. Deze behoort tot één van de meest verkochte banken in Nederland. Ben je helemaal verliefd geworden op een exemplaar uit woonwinkel vlaardingen? Dan wil je natuurlijk wel dat de bank ook mooi blijft. Een leren bank staat immers bekend om zijn stoere uitstraling. Wanneer deze niet op de juiste manier onderhouden wordt, is de kans groot dat hij al snel beschadigingen begint te vertonen die afbreuk doen aan zijn uitstraling. Maar hoe kun je het beste een leren bank onderhouden? Wij geven graag enkele handige tips.

Schaf altijd goede producten voor het onderhoud aan

Er zijn ontzettend veel verschillende producten verkrijgbaar voor het onderhouden van een leren bank. Zowel kwalitatieve producten als producten met een twijfelachtige reputatie. Wij adviseren om altijd goede producten aan te schaffen. Wanneer je het verkeerde product gebruikt, loop je het risico dat de kleur van de bank vervaagt en zal dit ook niet meer eenvoudig op te lossen zijn. Weet je niet zeker of een product echt geschikt is en wil je deze toch gaan gebruiken? Kies er dan voor om dit product te gebruiken op een plek die niet direct zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de achterkant van de bank. Wanneer deze toch voor verkleuringen zorgt, zal dit aan de buitenkant niet zichtbaar zijn en kan je vervolgens snel op zoek gaan naar een product wat wél geschikt is.

Vraag om advies in de winkel

Leer is een natuurproduct en dat betekent dat ieder leer net ander onderhoud nodig kan hebben. Je kunt niet alle leren banken op dezelfde manier behandelen. Daarom is het verstandig om bij de aankoop van een leren bank direct advies te vragen in de winkel. Vaak verkopen zij naast leren banken ook geschikte producten om deze mee te behandelen. Zij kunnen precies vertellen waar je rekening mee moet houden en hoe je de bank in optimale conditie houdt. Zo weet je zeker dat je het onderhoud op de juiste manier aanpakt. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk!

Leren bankstel reinigen

Het is niet te voorkomen dat er stof en vuil op de bank terecht komt. Er wordt nou eenmaal geleefd in huis en dat zal je altijd merken. Of je nu alleen woont of samen met kinderen en huisdieren. De bank moet altijd regelmatig gereinigd worden. Het is mogelijk om een stofzuiger te gebruiken om de ergste hoeveelheden stof en vuil te verwijderen. Let er wel op dat je hierbij een zachte stofzuigerkop gebruikt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je zelf krassen zult maken. Probeer tevens de bank regelmatig te reinigen met een natte doek. Zo voorkom je dat vuil en stof in de bank trekt, waardoor er een doffe uitstraling zal ontstaan. Vermijd tijdens het reinigen het gebruik van allesreinigers, zeep of agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het leer aantasten, doen verkleuren of zelfs uitdrogen. Enkel een natte doek is voldoende.

Houd rekening met de luchtvochtigheid in huis

Niet iedere leren bank heeft even veel onderhoud nodig. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vooral de warmte en luchtvochtigheid in huis een belangrijke rol spelen bij de hoeveelheid onderhoud die nodig zal zijn. Wanneer een leren bank bijvoorbeeld vlak bij een verwarming of open haard wordt geplaats, is de kans groot dat het leer sneller uitdroogt en hierdoor vaak vet gehouden moet worden. Ook wanneer de luchtvochtigheid in huis hoog is, kan het leer heel snel uitdrogen en minder mooi ogen. Zorg er daarom voor dat je de leren bank indien mogelijk niet bij een directe warmtebron plaatst en dat de luchtvochtigheid in huis op peil is. Dat laatste is niet alleen goed voor de kwaliteit van je leren bank, maar ook nog eens voor een gezond leefklimaat.

Geef een reactie