Wonen

Top 10 manieren om thuis energie te besparen

Top 10 manieren om thuis energie te besparen
422Views

Het gemiddelde huishouden besteedt ongeveer 1250 per jaar aan verwarming en energie. Dat maakt energie een van de grootste jaarlijkse kosten voor Nederlandse gezinnen.
Met een groot deel van de gezinsbudgetten die aan energierekeningen worden besteed, is het zinvol om te zoeken naar manieren om de hoeveelheid gas en elektriciteit die je verbruikt te verminderen.
De onderstaande tips voor energiebesparing geven je enkele hulpmiddelen en tactieken die je zullen helpen om thuis gas en elektriciteit te besparen.

1. Zet stand-by apparaten uit

Schakel apparaten uit bij de stekker om gemiddeld €30 per jaar te besparen. Huishoudens met meer gadgets kunnen jaarlijks tussen de €50 en €80 besparen.
Gebruik stekkerdozen die via je telefoon kunnen worden in- en uitgeschakeld om ervoor te zorgen dat je ongebruikte apparaten uitschakelt. Je kunt goedkopere tijdschakelklokken gebruiken om het uitschakelen van apparaten te plannen. Vergelijk en lees reviews over energieleveranciers! Zo vind je de goedkoopste energieleverancier!

2. Installeer een slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen je verwarming efficiënter maken door alleen de ruimtes die je gebruikt te verwarmen. Ze geven aan hoe lang het duurt om je huis te verwarmen, zodat ze het op het juiste moment op de juiste temperatuur kunnen hebben. Ze kunnen ook worden bediend via je telefoon, wat betekent dat je niet terug hoeft te komen naar een koud huis. Als je kamerthermostaten, programmeurs en thermostaatkranen installeert, kun je ongeveer €150 per jaar besparen. Vergelijk en lees reviews over energieleveranciers! Zo vind je de goedkoopste energieleverancier!

3. Zet je thermostaat zachter

Bijna de helft van het geld dat wordt uitgegeven aan energierekeningen wordt geabsorbeerd door de kosten voor verwarming en warm water. Door je verwarming met slechts één graad te verlagen, kun je tot 75 euro per jaar besparen.

4. Efficiënte apparaten kopen

Een perfect goed apparaat weggooien bespaart je niet veel geld, maar als het tijd is om het te vervangen, kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een apparaat met een hoge energiezuinigheidsgraad. Een elektrische oven met het nieuwe A+ rendement zal ongeveer 40% minder energie verbruiken dan een oven met een B-label.
Een moderne, efficiënte vaatwasser kost gewoonlijk ongeveer €8 minder per jaar om te gebruiken in vergelijking met een ouder model.
Een A+++++ koelvries combinatie bespaart ongeveer €190 aan energiekosten over de levensduur van 10 jaar in vergelijking met een A++ model.

5. Installeer een nieuwe ketel

e kunt energie besparen door je oude ketel te upgraden naar een nieuwe A-condensatieketel met een programmeerapparaat, ruimtethermostaat en thermostaatregeling.

6. Kleding wassen op een lagere temperatuur

Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden kan een derde goedkoper zijn, wat een besparing tot 52 euro per jaar betekent. Misschien wil je nog steeds af en toe een warmere wasbeurt uitvoeren om de machine schoon te houden.

7. Wees slimmer met water

Je kunt ongeveer €25 per jaar besparen door af te wassen in een kom in plaats van een lopende kraan. Als je een efficiëntere douchekop koopt, kun je tot 75 euro per jaar besparen op je energierekening.
Als je een douchetimer in je badkamer plaatst, kun je tot €7 per persoon per jaar besparen door elke douche slechts één minuut te verminderen.
Dubbele beglazing isoleert je huis van de kou en helpt je verwarmingsrekening te verlagen en het geluid buiten te houden. Als je eengezinswoning volledig is voorzien van enkel glas, kun je tot 160 euro per jaar besparen door dubbele beglazing met een A-rating te installeren.

9. Tochtwering van je woning

Een koude tocht kan ertoe leiden dat je huis warmte verliest, waardoor het verleidelijker wordt om de verwarming hoger te zetten. Tochtprofielen of tochtwerende strips zijn een goede manier om dit te voorkomen.
Verzegel scheuren in vloeren en plinten, sluit je brievenbus af en blokkeer een ongebruikte schoorsteen om je verwarmingsrekeningen tot €25 per jaar te verlagen. Als je geen dubbele beglazing hebt, kun je plastic bekleding voor je ramen kopen om energie te besparen en meer warmte binnen te houden.

10. Isoleren van het dak

Het isoleren van je dak kan voorkomen dat er geen warmte uit je huis ontsnapt – het proces kan echter ingewikkeld zijn, dus het kan het beste zijn om een expert in te schakelen om dit te doen.

Geef een reactie