InterieurWonen

Verbouwen of verhuizen als je ouder wordt?

Verbouwen of verhuizen als je ouder wordt
182Views

Wanneer mensen ouder worden, maken zij vaak de keuze om nog één keer te verhuizen. Vaak valt de keuze op een wat kleinere woning, liefst gelijkvloers. Zo maken zij het zichzelf gemakkelijk, in een huis zonder trappen, met niet al te veel ruimtes die hoeven te worden bijgehouden. Maar toch is er ook een groeiende groep senioren die hier niets in ziet, afscheid nemen van het oude huis waar ze met zoveel plezier gewoond hebben. Zij kiezen ervoor om te verbouwen, en het huis op manier helemaal aan te passen bij de eisen die zij er op dat moment en in de toekomst aan stellen.

Het huis lijkt groter en leger

Waar veel mensen die op leeftijd raken tegenaan lopen, is dat het huis waar zij in wonen steeds groter lijkt te worden. Vaak neemt met het vorderen der jaren de mobiliteit ook steeds een beetje af. Waar een huis met vijf kamers of misschien zelfs meer jarenlang heerlijk was, begint het nu een last te worden. Het is niet meer zo makkelijk om door het hele huis te lopen, als dat niet meer zo soepel gaat. Kamers op de eerste en misschien zelfs tweede verdieping worden steeds lastiger te bereiken, nu de trap op en af zo lastig gaat.

Daar komt vaak bij dat een deel van de kamers leeg komt te staan. Wie met een gezin in een woning woonde, en de kinderen ziet vertrekken, blijft plotseling met lege kamers achter. Kamers die geen functie meer hebben kunnen er nog eens extra voor zorgen dat een huis veel te groot lijkt te zijn geworden, en verhuizen de beste keuze lijkt te zijn.

Blijven is (bijna) altijd een optie

Natuurlijk kan het een goede keuze zijn om te verhuizen als een huis je niet meer past. Maar alleen als je dat zelf echt wilt. Heb je eigenlijk helemaal geen behoefte om je vertrouwde woning te verlaten, dan hoeft dat doorgaans ook helemaal niet. De woning aanpassen aan de veranderde situatie kan tenslotte ook.

Als mobiliteit een probleem wordt en het huis meerdere verdiepingen heeft, dan kan een traplift een uitkomst zijn. Veel mensen verwachten dat dit een kostbare keuze is, maar vergeleken met verhuizen valt dat reuze mee. Wat kost een traplift ongeveer? Dat verschilt, en is bijvoorbeeld afhankelijk van het type. Een tweedehands traplift is er al vanaf ongeveer 2750 euro, maar natuurlijk lopen de prijzen op als het gaat om een nieuw exemplaar of een wat lastigere trap. Een aardige investering, maar wederom; doorgaans nog steeds goedkoper en minder ingrijpend dan een verhuizing.

Geef een reactie