Wonen

Smartphone gebruik: welke regels hanteer je in huis?

Smartphone gebruik
777Views

Met de komst van een nieuwe lockdown zitten veel ouders opnieuw met de handen in het haar. Want naast zoveel mogelijk thuiswerken en het runnen van een huishouden komt hier straks ook nog eens een nieuwe taak bij: de kinderen helpen met leren en het maken van huiswerk. Soms is een momentje voor jezelf en even wat extra rust in huis dan ook wel heel fijn. Vooral tiener gebruiken me-time vaak door even op de smartphone te zitten. En zelfs jonge kinderen krijgen vandaag de dag al snel een oude smartphone of tablet in handen. Niets mis mee natuurlijk. Het past bij de huidige generatie en het levert tevens veel voordelen op. Wel moeten er natuurlijk een aantal regels worden gesteld.

Wij zetten de meest gebruikte regels met betrekking tot smartphone gebruik in huis op een rijtje. En zijn ook heel benieuwd welke regels jij hanteert gedurende deze lockdown!

Voorzichtig doen

Smartphones zijn niet goedkoop. Wanneer je kind hier nog niet voorzichtig mee kan doen, dan is het er ook nog niet klaar mee. Daarom hanteren veel huishoudens de regel dat een kind eerst oud genoeg moet zijn om te weten dat hij voorzichtig moet doen.

Overigens geldt dit niet alleen voor jonge kinderen. Waar tieners altijd over de nieuwste modellen willen beschikken, gaan ze alsnog niet altijd even zuinig met hun mooie toestel om. Een iPhone 8 Plus hoesje kan helpen om de ergste schade te voorkomen, maar is niet altijd even effectief. Daarom is het belangrijk dat er voorzichtig met de smartphone wordt omgegaan. Anders geen schermtijd en inleveren die handel.

Educatief gebruik

Vaak onderschatten ouders de educatieve waarde van een smartphone of tablet. Dit terwijl het met name jonge kinderen kan helpen om op spelenderwijze te leren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handige apps als Squla. Je kunt al voor een paar euro per maand een Squla abonnement afsluiten en hiermee kan je kind via de tablet of smartphone educatieve spelletjes doen. Spelletjes die geheel aansluiten op hun eigen leeftijd en huidige niveau. Hierdoor zet je de schermtijd om in iets educatiefs en je kind zal bijna niet door hebben dat het hard aan het werk is.

Let op: investeer wel in een kwalitatief telefoonhoesje bij jonge kinderen om mogelijke schade te voorkomen!

Geen mobiel bij je bed

In de slaapkamer is het belangrijk dat je kinderen volledig tot rust kunnen komen. Te lang naar een beeldscherm staren heeft een bewezen negatief effect op de nachtrust. Daarom is het belangrijk dat er regels worden gemaakt met betrekking tot smartphone gebruik in de slaapkamer. Niet alleen voor de kinderen, maar het kan ook prettig zijn om dit zelf te passen. Laat daarom bijvoorbeeld alle smartphones in de woonkamer liggen voor het slapengaan. Zorg ervoor dat je kinderen ze inleveren voordat ze naar bed gaan.

Gebruiken jullie de smartphone als wekker? Zet dan een blokkade op de telefoon van je kind. Zo kan deze na een bepaalde tijd geen gebruik meer maken van de smartphone. Hiermee voorkom je onnodig gebruik van de smartphone in bed en zal het slapen veel soepeler verlopen.

Geef een reactie