InterieurWonen

Wel of geen inboedelverzekering afsluiten?

Wel of geen inboedelverzekering afsluiten
197Views

Een vraag die steeds vaker wordt gesteld; moet ik een inboedelverzekering afsluiten? Het antwoordt daarop ligt aan jou en jouw leefstijl. Woon je in een studentencomplex en heb je geen of bijna geen inboedel of woon je in een woonhuis? Je hebt meer inboedel dan je denkt, ook op een studentenkamer. Bedenk eens wat er gebeurt als er brand uitbreekt en je alles kwijt raakt. Je staat op straat in je ondergoed en misschien heb je jouw laptop nog mee kunnen nemen. Maar voor de rest heb je niets meer. Wanneer je dan ook niets vergoed krijgt heb je toch een aanzienlijk bedrag nodig om alles weer opnieuw aan te schaffen. Er stond in die kamer toch altijd een bed, een tafel of bureau en een stoel. Al je kleding is weg, ook je schoenen. Je beddengoed, je handdoeken en ook je boeken zijn weg.

Wat verzeker je dan met een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je inboedel. In de meeste gevallen ben je dan verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme. Met een inboedelverzekering verzeker je inboedel ofwel roerende zaken (je kunt de spullen dan meenemen). Een TV is bijvoorbeeld wel verzekerd tegen schade, een ingebouwde vaatwasser niet. Een verzekeraar kan de schade vergoeden door deze schade te repareren wanneer dat kan. Wanneer reparatie niet mogelijk is wordt de schade vergoed tegen nieuwwaarde of vervangingswaarde. Deze vergoeding is afhankelijk van de ouderdom van de spullen. Er zijn ook spullen waarbij je een maximale vergoeding ontvangt bij schade zoals:

 • Audio- en visuele apparatuur, computerapparatuur € 15.000
 • Kunst en antiek, verzamelingen en muziekinstrumenten € 15.000
 • Sieraden € 6.000
 • Huisdieren € 2.000

Wat betaal je gemiddeld voor een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is vaak afhankelijk van het soort woning waarin je woont. Daarom is het verstandig om inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zeker omdat elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden stelt en op zijn eigen manier de schade vergoed. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van:

 • Het bedrag waarvoor je verzekerd bent
 • De dekking van de polis
 • Het eventuele eigen risico
 • De regio waar je woont
 • De woningbouw; hout, steen, beton
 • De dakbedekking; dakpannen, leien, riet

Bij een woning gemaakt van hout of voorzien van veel hout zal de premie iets hoger zijn. Dat geldt ook bij een huis met een rieten dak. Een inboedelverzekering kost ongeveer een euro of 7 per maand. Schade aan bijvoorbeeld je vloerbekleding door een lekkage is vele male hoger!

Hoe wordt schade vergoed door de verzekering

De schade die is ontstaan door één van de oorzaken zoals hierboven genoemd kan op de volgende manieren worden vergoed;

 • Nieuwwaarde
 • Vervangingswaarde
 • Herstelkosten

Wanneer je schade claimt geef je daarbij op wat de kosten waren bij aanschaf. Wanneer bijvoorbeeld een houten vloer krom trekt zal er een expert komen om de schade te bepalen. Er wordt in eerste instantie ook altijd gekeken of de schade herstelt kan worden. Wanneer dat niet mogelijk is wordt er een bedrag bepaald. Je kunt de schade ook zelf vast laten stellen door een deskundige. De voorwaarden hiervoor staan op het polisblad.

Geef een reactie