InterieurWonen

Welke kast past het beste in jouw interieur?

Welke kast past het beste in jouw interieur?
753Views

Ben je momenteel druk bezig met het (her)inrichten van je woonkamer? Dan kun je vast wel wat tips en tricks gebruiken! Het herinrichten van je woonkamer lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig, maar hier komt stiekem toch een heleboel bij kijken. Zo zijn er veel praktische zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitzoeken van een mooie kast, die perfect in je woonkamer past. Of misschien wel meerdere kasten. Zo zijn er verschillende soorten kasten met verschillende functies, maar ook verschillende afmetingen, kleuren en materialen. Hoe pak je dit aan?

Soort kast

Er zijn natuurlijk vele soorten kasten om uit te kiezen. Zo zijn er dressoirs, vitrinekasten, buffetkasten, boekenkasten en nog veel meer. Daarbovenop zijn deze verschillende soorten kasten ook nog eens verkrijgbaar in talloze kleuren, afmetingen en materialen. Neem bijvoorbeeld een dressoir. Dit is een middelhoge kast die doorgaans in de woonkamer staat. Een dressoir biedt volop ruimte voor bijvoorbeeld bordspellen, boeken of kinderspeelgoed en kan zelfs gebruikt worden als tv-meubel. Een buffetkast daarentegen is ideaal om mooie spullen in te plaatsen die gezien mogen worden. Denk hierbij aan mooi servies en glazen of een andere bijzondere verzameling. De bovenste helft van een buffetkast leent zich hier uitstekend voor. De onderste helft is vaak voorzien van deuren, zodat je hier spullen uit het zicht kunt opbergen. Dit is een prachtig meubelstuk voor in de woonkamer.

Materiaal

Heb je besloten welk soort kast praktisch en tegelijkertijd mooi voor je woonkamer is? Dan beland je bij de volgende keuze: het materiaal. Welk soort kast je ook kiest, deze zal doorgaans in diverse materialen verkrijgbaar zijn. Het meestvoorkomende materiaal voor kasten is echter hout. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen diverse soorten hout, zoals eikenhout, grenenhout, steigerhout, beukenhout en teakhout. Eikenhout is sterk, maar toch licht buigzaam waardoor het relatief gemakkelijk bewerkt kan worden. Grenenhout is een relatief goedkope houtsoort, terwijl steigerhout alsmaar toeneemt in populariteit. Daarnaast zijn er ook metalen kasten. Dit zijn meestal ladekasten of archiefkasten. Een metalen kast past natuurlijk zeer goed in een industrieel interieur.

Stijl

Naast het materiaal dien je ook een bepaalde woonstijl te kiezen. Wat wil je graag laten terugkomen in je woonkamer? Ben je fan van een landelijk interieur met veel hout en sfeervolle meubelstukken? Of voel je meer voor een strakker, modern interieur met strakke meubels en minder hout? Dit is een belangrijke keuze die je zult moeten maken voordat je daadwerkelijk meubels aan gaat schaffen. Je wilt natuurlijk niet dat je woonkamer eruitziet alsof je een aantal losse meubelstukken bij elkaar hebt gegooid. Om ervoor te zorgen dat het een mooi geheel wordt, is het dan ook belangrijk om eerst je gewenste woonstijl te bepalen. Aan de hand hiervan kun je een mooie kast en andere meubels aanschaffen die bij deze stijl aansluiten.

Formaat

Tot slot is er nog een belangrijke factor om te overwegen: het formaat van de kast. Het formaat hangt natuurlijk geheel af van de grootte van je woonkamer. Heb je een vrij kleine woonkamer? Dan wil je natuurlijk niet dat een kast de helft van je woonkamer inneemt. In dat geval is een kleinere, bescheiden kast een betere optie. Daarentegen staat een grote, robuuste kast juist weer heel mooi in een ruime woonkamer. Kijk dus vooraf goed naar de mogelijkheden die je woonkamer te bieden heeft.

Geef een reactie