Wonen

Zelf vloer leggen of uitbesteden? De voor- en nadelen op een rijtje!

Zelf vloer leggen of uitbesteden De voor- en nadelen op een rijtje!
51Views

Ben je al tijden op zoek naar een nieuwe vloer voor jouw woning en heb je nu écht het idee dat je een keuze hebt kunnen maken uit al die verschillende vloeren? Dan heb je de eerste grote stap uiteraard al gezet. Toch is er nog iets belangrijks om over na te denken. Want hoe ga je de vloer eenmaal leggen zodra deze bezorgd is? Doe je dit zelf of laat je dit doen door vakmensen? De keuze die je maakt is niet alleen van invloed voor het prijskaartje, maar ook voor het totaalresultaat. Daarom is het belangrijk om deze beslissing zorgvuldig te maken.

Om je te helpen bij het maken van deze beslissing hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet en leggen we uit welke vloeren juist wel of niet geschikt zijn om zelf te leggen.

Voordelen vloer laten leggen

Veel mensen kiezen ervoor om de vloer ook direct door vakmensen te laten liggen. Vaak kan dit bij dezelfde persoon die de vloeren levert en in de meeste gevallen kost het maar enkele tientjes. Groot voordeel van het laten leggen van een vloer is dat je zeker weet dat het resultaat naar wens is. En zoniet, dan geniet je altijd van garantie op de materialen. Als je de vloer zelf legt en een foutje maakt, dan zal je dit vaak ook weer zelf financieel op moeten lossen. Bovendien weet een vakman precies wat hij doet en kan hij adviezen geven over het gebruik van de vloer en de verschillende mogelijkheden.

En last but not least.. je bent er zelf helemaal geen tijd aan kwijt om de vloer te leggen. Dat betekent dat je enkel thuis hoeft te komen en te genieten van het resultaat. Bovendien is een vakman veel sneller in hetgeen wat hij doet. Jij zou misschien verschillende vakantiedagen op moeten nemen of een geheel weekend eraan moeten besteden. Een vakman heeft het klusje vaak in enkele uren geklaard.

Een nadeel van het laten leggen van een vloer is natuurlijk de bijkomende kosten. In de meeste gevallen hoeft het laten leggen van een vloer niet al te duur te zijn, maar in sommige gevallen spreek je toch weer over honderden euro extra. Wanneer je al niet over een al te ruim budget beschikt, dan kan dit echt te hoog in de papieren lopen. In dat geval is het eenvoudig besparen door het simpelweg zelf te doen.

Voordelen vloer zelf leggen

Voordat we de voordelen van het zelf leggen van een vloer bespreken is het eerst belangrijk om naar de talloze mogelijkheden te kijken. Het is namelijk niet alleen een kwestie of het de beste keuze is, maar ook of het de gemakkelijkste optie is. Veel vloeren zijn tegenwoordig namelijk door vrijwel iedere doe-het-zelver te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een pvc- of laminaatvloer. Bij deze vloeren is het werkelijk zonde om een vakman in te schakelen, want je hebt weinig expertise of ervaring nodig om deze vloer geheel zelf te kunnen leggen én zo bespaar je toch weer wat geld.

Daarnaast zal je ook merken dat hoe vaker je iets onderneemt, hoe beter je er in zal worden. Het geeft bovendien ook nog eens een geweldig gevoel om helemaal zelf iets in huis te plaatsen. Hier kun je iedere dag weer vol trots naar kijken.

Leg je niet alleen een nieuwe vloer, maar ben je ook de muren aan het verven of behangen? Dan is het handig om van boven naar beneden te werken. Eerst de muren en daarna de vloer. Het is jammer als je gloednieuwe verf of eijffinger behang beschadigd.

Let op: bij gegoten vloeren of verlijmde houten vloeren is het vaak verstandiger om de klus uit handen te geven. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat niet alleen het juiste gereedschap wordt gebruikt, maar ook de juiste vaardigheden worden ingezet. In dit geval is het uitbesteden van deze klus bijna altijd de beste keuze.

Geef een reactie