AlgemeenWonen

Twijfels over je woonverzekering?

Twijfels over je woonverzekering?
373Views

Misschien ben je dit jaar verhuisd. Dan heb je vast al veel geregeld, maar misschien zijn er ook dingen blijven liggen, waar je nog niet aan toe bent gekomen, of die je voor je uit hebt geschoven. Het afsluiten van verzekeringen kan zo’n ding zijn. Het is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar de meeste andere verzekeringen zijn vrijwillig. Misschien heb je tot nu toe nog niet kunnen besluiten of je deze wel of niet wilt. Daarom vind je hier enkele afwegingen die je kunt maken, om 2022 goed te beginnen: wel of geen woonverzekering afsluiten?

Welke woonverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten woonverzekeringen. De belangrijkste twee zijn de inboedel- en opstalverzekering. Met de inboedelverzekering verzeker je alle losse spullen in je huis, tuin, schuur of auto. Dit betekent dat bijvoorbeeld een losstaande koelkast wel is verzekerd, maar je ingebouwde vaatwasser niet. Wil je ook de vaste spullen in huis, zoals de keuken, badkamer, de deuren, maar ook het dak, de zonnepanelen, of de vloer verzekeren, heb je een opstalverzekering nodig. De opstalverzekering is alleen relevant voor je koophuis, omdat de verhuurder dit voor jouw huurhuis geregeld zou moeten hebben, omdat het zijn bezit is en hij verantwoordelijk is voor de vaste delen.

Hoe hoog zijn de kosten?

Je kunt de kosten van je woonverzekering berekenen door je gegevens bij een aanbieder naar jouw keus in te vullen. Hierbij moet je bijvoorbeeld je adres en gegevens over je huis invullen. Dit komt omdat de regio waar je woont, maar ook het materiaal waarvan je woning en je dak zijn gemaakt invloed hebben op de hoogte van de premie. Natuurlijk heeft het ook invloed hoeveel jouw inboedel waard is: hoe meer waarde je wilt verzekeren, hoe hoger de kosten zullen uitvallen.

Wel of niet?

Hierop kunnen we je geen eenduidig antwoord geven, want de keus blijft altijd aan jou. Wel willen je nog het volgende meegeven: stel er is sprake van noodweer, de rivieren treden buiten hun oevers en het water staat tot halverwege je woonkamer van je koopwoning. In dit geval zijn niet alleen al je spullen doorweekt, maar ook je vloer en je muren zijn doordrenkt. Het duurt weken voordat alles is gedroogd en dan is het nog maar de vraag in hoeverre je spullen er goed uitkomen. In dit geval ben je waarschijnlijk blij dat je een inboedel- en een opstalverzekering hebt afgesloten. Hierdoor wordt namelijk in ieder geval een deel van de kosten gedekt.

Dus tel eens de waarde van al je meubels, maar ook spullen zoals boeken, pannen, en andere kleine dingen, bij elkaar op. Misschien weet je niet alles meer precies, maar probeer hier eens een schatting te maken. Bedenk dan hoe je het zou doen, als je al deze spullen tegelijkertijd moet vervangen, bijv. bij storm- of brandschade. Heb je genoeg geld gespaard en kun je het veroorloven om dit risico aan te gaan? Dan is een woonverzekering wellicht niet nodig. Kom je in zo’n geval echter in financiële problemen of vind je het zonde van je geld? Sluit dan een woonverzekering af, om jezelf voor deze risico’s in te dekken.

Geef een reactie