BadkamerInterieurWonen

Lekkage in design badkamer: het lek repareren zonder breekwerk

Lekkage in design badkamer
1.53KViews

Heb je een lekkage aangetroffen in de design badkamer van je woning? Bijzonder vervelend, aangezien lekkages vaak lastig te verhelpen zijn. Daarbij is niets doen geen optie, wanneer je schade aan de design badkamer wilt voorkomen. Schade ontstaat bijvoorbeeld in de vorm van gele vochtplekken die op de wanden of het plafond van je badkamer zouden kunnen ontstaan. Daarbij zorgt een verhoogde luchtvochtigheid voor benauwdheid en een verergering van reumatische klachten.

In het verleden kwam er vaak breekwerk aan te pas, om de bron van een lekkage te achterhalen. Zo moest er een muurtje worden opengebroken, werd het sanitair tijdelijk verwijderd, enzovoorts. Tegenwoordig kan dit efficiënter! In dit artikel leggen we uit hoe men te werk gaat bij het achterhalen van de bron van een lekkage.

Het laten uitvoeren van een lekdetectie in de badkamer

Om de bron van een lekkage te achterhalen, kun je een lekdetectie uit laten voeren. Hierbij wordt middels diverse technieken geprobeerd de bron van een lekkage te vinden. De bevindingen tijdens deze speurtocht worden vastgelegd in een helder rapport. Dit rapport kun je vervolgens aan een loodgietersbedrijf overhandigen, om de lekkage te laten verhelpen. Het rapport helpt een loodgieter doelgericht te werken, waardoor onnodig breekwerk voorkomen wordt. Ook niet onbelangrijk: in veel gevallen vergoed een verzekeraar de kosten voor het laten uitvoeren van zo’n lekdetectie. Kijk je polisvoorwaarden nog eens na, om te zien of dit ook voor jou geldt.

Een lekdetectie middels ultrasone trillingen

Een van de mogelijkheden die men tegenwoordig heeft, is het gebruik van ultrasone trillingen. De trillingen worden verzonden en vervolgens weerkaatst door de plek, waar de lekkage zich bevindt. Het tijdsverschil tussen het zenden en ontvangen van deze trillingen verklapt waar de bron van een lekkage gevonden kan worden. Voor het gebruik van ultrasone trillingen is een speciaal kastje nodig. Zelf een dergelijke lekdetectie uitvoeren zal zodoende niet mogelijk zijn. Het gebruik van ultrasone trillingen is onder meer interessant bij lekkages rond leidingen, waar koud water in stroomt.

Thermografische camera als alternatief

Niet alleen het gebruik van ultrasone trillingen maakt het mogelijk om lekdetecties uit te voeren zonder breekwerk. Ook een thermografische camera kan worden ingezet. Bij een thermografische camera wordt gekeken naar warmteverschillen tussen het vocht binnen de leiding en het gelekte vocht. Warm water wat uit de leiding sijpelt zal immers snel afkoelen. Op de beelden van een thermografische camera is dit zichtbaar. Bij een lekkage door leidingen waar enkel koud water in stroomt is deze methode minder geschikt. Het verschil in temperatuur tussen gelekt vocht en water in de leiding is te beperkt.

Tip: probeer altijd eerst zelf naar de bron van een lekkage te zoeken, door het vochtspoor te volgen. Mogelijk is er een rubberen ringetje rond de leiding of bijvoorbeeld de kraan geknapt. Deze kun je relatief eenvoudig zelf vervangen.

Geef een reactie