Wonen

Betonplex: een goede keuze voor iedereen!

Betonplex
782Views

Doe-het-zelvers en professionele bouwvakkers zijn allang bekend met de voordelen van betonplex. Dit is een plaatmateriaal die voor heel veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Door de veelzijdigheid van het product wordt deze steeds vaker door klussers gebruikt. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die nog nooit van dit plaatmateriaal gehoord hebben of geen idee hebben wat ze hiermee kunnen doen én wat natuurlijk de voordelen zijn.

In dit artikel bespreken we alle voordelen van betonplex, leggen we uit voor welke klussen deze geschikt is én hoe je dit materiaal kunt bewerken.

Wat is betonplex?

Voordat we de voordelen van betonplex gaan bespreken, is het eerst belangrijk om de definitie van dit plaatmateriaal onder de loep te nemen. Want wat is betonplex precies? En waar wordt deze voor gebruikt?

Betonplex behoort tot de familie van houten plaatmaterialen. Wat betonplex anders maakt, is dat deze uit meerdere fineerlagen bestaat. Bovendien wordt betonplex altijd voorzien van een epoxylaag. Dit is een harde laag die zorgt voor een waterdichte afwerking. Mede door deze extra laag bescherming is dit plaatmateriaal voor heel veel verschillende toepassingen binnen- en buitenshuis te gebruiken. Betonplex wordt in de bouw vaak gebruikt voor het maken van bekistingen. Deze bekistingen worden vervolgens gebruikt voor het storten van beton. Doordat betonplex over een zeer gladde afwerking beschikt, kan het beton uitermate goed gestort worden.

Naast de toepassingen in de bouw is betonplex ook zeer geschikt voor interieurafwerking. Door de gladde toplaag kan deze eenvoudig bewerkt worden, waardoor zelfs doe-het-zelvers het materiaal fijn kunnen hanteren.

Diverse mogelijkheden

Er bestaan maar weinig plaatmaterialen die zo divers toepasbaar zijn als betonplex. Dit komt mede door de bijzondere toplaag, maar ook doordat het materiaal door iedereen te bewerken is. Bovendien bestaat er niet maar één type betonplex, maar beschik je over een heel scala aan keuzes. Wij hebben de meest gekozen opties voor jou op een rijtje gezet:

  • Aziatisch
  • Hardwood 
  • Chinees populieren
  • Berken

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende opties, maar de bovenstaande soorten worden het vaakst gebruikt. Wil jij betonplex gebruiken voor een klus en weet je niet welk soort geschikt is? Dan adviseren wij om contact op te nemen met een speciaalzaak. De bovenstaande kwaliteitssoorten beschikken over allemaal verschillende voor- en nadelen. Welk soort geschikt is, hangt af van de klus die je wilt gaan doen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van betonplex?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je betonplex aan wilt schaffen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de functie van het materiaal te bepalen. Waar wil je deze voor gebruiken? Zal deze in- of buitenshuis gebruikt worden? Welke kwaliteit is hier voor nodig? Daarnaast is het ook belangrijk om van de juiste afmetingen en diktes gebruik te maken. Welke afmeting je nodig hebt, hangt sterk samen met de klus die je gaat doen. Laat je vooral niet verleiden om direct voor het duurste en dikste materiaal te kiezen, want in veel gevallen is dit helemaal niet nodig. Wees daarom geen dief van je eigen portemonnee en bespreek de verschillende mogelijkheden met een vakman. Zo weet je zeker dat je van dit geweldige plaatmateriaal een prachtige creatie kunt maken.

Geef een reactie