InterieurSlaapkamerWonen

Welk dekbed past bij mij?

Welk dekbed past bij mij?
759Views

Een goede nachtrust is onbetaalbaar. Er is niets fijners dan ’s avonds onder de fris gewassen dekens kruipen en de volgende dag fit en energiek opstaan. Lekker onder een nieuw en schoon dekbedovertrek kruipen en een momentje rust pakken. Dat is zo hard nodig na een drukke dag. Toch is een goede nachtrust helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Dit heeft niet alleen met stress te maken, maar ook met het feit dat men de slaapkamer niet voldoende optimaliseert. Wist je dat je keuze voor een dekbed bijvoorbeeld allesbepalend voor de nachtrust kan zijn? Maar hoe kies je dan het juiste dekbed? Waar moet je op letten?

Een nieuw dekbed kopen klinkt misschien eenvoudig. Het aanbod is immers ontzettend groot, dus je zal toch binnen mum van tijd een geschikte kandidaat vinden? Dat klopt. Toch is het vinden van een geschikt dekbed moeilijker dan je denkt. Je moet immers met veel verschillende zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan de vulling, de warmteklasse en de afmeting. Op basis van jouw persoonlijke voorkeur ben je in staat om een goed en kwalitatief dekbed aan te schaffen. Hieronder geven we enkele tips om die keuze wat gemakkelijker te maken.

De juiste vulling

Als je het aanbod van dekbedden bekijkt, valt je waarschijnlijk direct op dat er heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Vooral het aantal verschillende soorten vullingen is verbazingwekkend. Iedere vulling kent zijn eigen voor- en nadelen. Jij bepaalt welke voordelen je het zwaarst vindt wegen en welke vulling dan ook het meest geschikt is. We zetten de verschillende soorten en de daarbij horende eigenschappen hier kort voor jou op een rijtje:

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is verreweg het goedkoopste dekbed uit dit rijtje. Het grootste voordeel van deze dekbedden is dat ze op hoge temperaturen gewassen kunnen worden, waardoor huisstofmijt geen kans krijgt om zich te nestelen. Dit dekbed wordt dan ook voornamelijk aangeschaft door mensen die allergiegevoelig zijn. Het grootste nadeel van een synthetisch dekbed is dat deze slecht isoleert en ook minder vocht kan afvoeren. Hierdoor kan het dekbed, vooral als je zelf veel transpireert, een beetje plakkerig aan voelen.

Wol

Een wollen dekbed wordt tegenwoordig steeds minder vaak gekozen. Dit komt omdat het dekbed heel zwaar is en daardoor minder prettig is om onder te slapen. Toch kent een wollen dekbed ook veel voordelen. Zo werkt wol van nature warmte- en vochtregulerend. Toch kun je, wanneer je naar deze eigenschappen op zoek bent, waarschijnlijk beter voor de vederlichte concurrent kiezen: het donzen dekbed.

Donzen dekbedden

Het donzen dekbed heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het dekbed voelt heerlijk zacht en licht aan, gaat zeer lang mee, werkt vocht- en warmteregulerend en is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden. Het grootste nadeel van een donzen dekbed is dat deze erg prijzig is en dat er veel kwaliteitsverschillen tussen de diverse dekbedden bestaan. Daarom is goed onderzoek doen noodzakelijk.

Voor welke warmteklasse kies ik?

Zodra je de geschikte vulling en afmeting gekozen hebt, wordt het tijd om voor een goede warmteklasse te kiezen. Dekbedden worden over het algemeen onderverdeeld onder 4 verschillende warmteklassen. Hierbij is 1 de warmste en 4 de koelste. Meestal wordt warmteklasse 1 enkel in de wintermaanden gebruikt bij mensen die het snel koud hebben en is 4 een dekbed die op de warmste dagen wordt ingezet. Wil je een dekbed kopen die het hele jaar door gebruikt kan worden? Kies dan, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, voor warmteklasse 2 of 3.

Je kunt ook nog kiezen voor een 4 seizoenen dekbed 240 x 220, dan koop je eigenlijk tegen een scherpe prijs twee dekbedden tegelijk. Zo kan je in de zomer- en wintermaanden altijd comfortabel slapen! 

Geef een reactie