TuinWonen

Meer privacy in de tuin? Koop een schutting!

schutting
1.65KViews

Vandaag de dag is de schutting nog steeds de meest populaire erfafscheiding in ons land. In de meeste Nederlandse tuinen maken ze gebruik van de schutting. Dat is ook helemaal niet zo vreemd. Naast geluidsoverlast en geklaag behoren nieuwsgierige buren tot onze top 3 ergernissen in eigen huis. Wanneer je heerlijk in de tuin van het avondzonnetje zit te genieten, heb je waarschijnlijk geen zin in ‘pottenkijkers’. Daarom is een goede erfafscheiding essentieel voor het woonplezier. Wellicht heb je al eens naar de mogelijkheden en het aanbod van schuttingen gekeken. Tegenwoordig vind je schuttingen echter in alle soorten en maten. In dit artikel behandelen we de verschillende materialen en leggen we per schutting uit wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van een schutting

De schutting is al jarenlang favoriet, maar waarom is dit eigenlijk? Er zijn talloze andere erfafscheidingen bekend. Wat maakt de schutting dan zo populair?

Het antwoord is simpel; een schutting kan direct zijn rol als privacybeschermer vervullen. Dit in tegenstelling tot andere erfafscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan een haag, het duurt een tijd voordat deze volgroeid is. In de tussentijd heb je nog steeds te maken met een gebrek aan privacy in de tuin. Daarnaast zijn schuttingen verkrijgbaar in alle soorten en maten. Geen materiaal is te gek en je kunt ze zelfs aankleden met groene elementen. Hierdoor beschik je altijd over een multifunctionele erfafscheiding.

Betonnen schutting

Materiaalkeuze

Schuttingen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Wij hebben de meest gekozen materialen met de daarbij horende voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Houten schuttingen zijn waarschijnlijk bij iedereen bekend. Dit is de meest traditionele schutting en verrijkt nog steeds veel Nederlandse tuinen. Als je kiest voor hout is het belangrijk om op het FSC-keurmerk te letten, dit vertelt je veel over de milieuvriendelijkheid van het product. Daarnaast zijn de schuttingen met dit keurmerk veel duurzamer, waardoor ze over een langere levensduur beschikken. Het nadeel van hout is dat dit materiaal om regelmatig onderhoud vraagt. Wanneer een houten schutting niet onderhouden wordt, kan deze kwaliteit inleveren en zal de uitstraling verstoord worden.
  • Geluidswerende schuttingen worden steeds vaker toegepast. Dit terwijl het een relatief nieuwe ontwikkeling op de markt is. Om een schutting geluidswerend te maken, worden de tuinschermen bedekt met ecologische begroeiing zoals kokos of bamboe. Wanneer je veel geluidsoverlast ondervindt, kunnen geluidswerende schuttingen solaas bieden. Heb je zelf kleine kinderen? Dan zorg je er dankzij deze schutting voor dat de buren geen last hebben van rondspelende kinderen. De tuin kindvriendelijk maken doe je met een geluidswerende schutting.
  • Betonnen schuttingen zijn een geweldige toevoeging in de moderne en stoere tuin. Deze schuttingen geven de tuin een robuuste uitstraling en genieten tegelijkertijd van een stevige constructie. Met deze schutting kan je zeker 40 jaar vooruit, bovendien vraagt hij om weinig onderhoud. Ideaal voor mensen die van een onderhoudsarme tuin willen genieten. Het nadeel van een betonnen schutting is dat deze relatief duur is, daardoor is het niet voor iedereen even betaalbaar.
  • Last but not least: kunststof schuttingen! Kunststof heeft de afgelopen jaren steeds meer harten veroverd. Denk alleen maar aan de populariteit van PVC vloeren vandaag de dag. Kunststof schuttingen konden dan ook eigenlijk niet uitblijven. Geen wonder, want kunststof is relatief goedkoop en vraagt bovendien om weinig onderhoud. Tevens wordt er gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor je ook nog eens over een zeer milieuvriendelijke oplossing beschikt.

Geef een reactie