InterieurWonen

Zo kies je de beste ledlampen voor jou!

Zo kies je de beste ledlampen voor jou!
327Views

Als je nieuwe ledlampen gaat kopen, dan zal je al snel merken dat dit minder gemakkelijk is dan gedacht. Ledlampen zijn door de jaren heen enorm populair geworden. Inmiddels behoren ze tot de meest gebruikte lampen van dit moment. Dit zorgt er ook voor dat het aanbod steeds groter wordt. Van standaard ledlampen tot zelfs LED TL voor fabriekshallen en bedrijven. Keuzes in overvloed! Het is daarom ook niet vreemd als je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar moet je op letten als je nieuwe ledlampen koopt? Welke ledlampen zijn de beste keuze voor jou? In dit artikel geven we een aantal tips om je op weg te helpen.

Kijk niet alleen naar de hoeveelheid watt

Wanneer je nog niet zo lang geleden bent overgestapt naar led verlichting, dan is het niet gek als je bij het zoeken naar de juiste lichtopbrengst nog altijd de hoeveelheid watt in de gaten houdt. Dat was immers dé manier om te beoordelen of de lichtopbrengst voldoende was bij conventionele verlichting. Bij led verlichting gaat dit echter toch een tikkeltje anders. Hierbij is het namelijk verstandiger om op de hoeveelheid lumen te letten.

Dit komt met name doordat een ledlamp veel efficiënter werkt dan bijvoorbeeld een gloei- of halogeenlamp. Hierdoor is er minder watt nodig om dezelfde hoeveelheid licht te genereren. Een grote hoeveelheid watt is daarom niet meer nodig. Dit zegt dan ook vrijwel niets meer over de lichtopbrengst en mag dus ook buiten beschouwing gelaten worden bij het kiezen van de juiste ledlamp.

Dimbaar of niet?

Bedenk ook goed of je het belangrijk vindt om de lamp te dimmen of niet. Niet iedere ledlamp is namelijk dimbaar. Er zijn wel led dimmers verkrijgbaar, maar deze kunnen in tegenstelling tot bij conventionele verlichting niet bij alle lampen gebruikt worden. Als een ledlamp dimbaar is, dan wordt dit altijd op het product aangegeven. Zoniet, dan kun je ervan uitgaan dat dit niet mogelijk is. Sluit je de lamp dan toch aan op een dimmer, dan loop je het risico dat de lamp gaat flikkeren of dat deze zelfs helemaal stuk zal gaan.

IP-waarde

Wil je de ledlamp in een vochtige omgeving, zoals de badkamer, plaatsen? Dan is het ook belangrijk dat je op de IP-waarde let. De IP-waarde zegt iets over de waterdichtheid van de lamp. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter deze bestand is tegen vocht. Hierbij maken we onderscheid tussen lampen die tegen condens kunnen, spatwater aan kunnen of zelfs geheel ondergedompeld kunnen worden. Het is belangrijk dat je altijd de juiste IP-waarde kiest om de veiligheid in de badkamer te waarborgen.

Stralingshoek

Iets wat veel mensen niet weten is dat de stralingshoek van een ledlamp een stuk minder breed is dan van een conventionele lamp. Dit betekent dus ook dat je zeer goed op de productspecificaties moet letten, zodat je zeker weet dat de stralingshoek geheel naar wens is. Een stralingshoek van slechts dertig graden is bijvoorbeeld vrijwel nooit voldoende. Een lamp met een stralingshoek van 120 graden zal veel breder schijnen, maar ook weer minder diep. Bedenk daarom goed wat nodig is, alvorens je een ledlamp aanschaft.

Geef een reactie