InterieurWonenWoonkamer

De vijf grootste voordelen van een houtkachel

1.36KViews

Een houtkachel zag je vroeger vooral in oudere woningen. De aanblik van een prachtige houtkachel geeft ons dan direct het nostalgische gevoel van vroegere tijden. Heel wat jaren terug werd deze kachel namelijk als voornaamste verwarmingsbron gebruikt. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig gewoon van centrale verwarming gebruik maken, zien we ook dat de populariteit voor de houtkachel opnieuw toeneemt. Maar waar komt dat door? Over welke voordelen beschik je ten opzichte van een centrale verwarming?

1. Veel meer sfeer in huis

Hout sprokkelen, het vuur aansteken en genieten van een geweldig vlammenspel klinkt natuurlijk veel sfeervoller dan even de thermostaat een standje hoger zetten. Een houtkachel levert naast warmte dan ook veel sfeer op in huis. Heerlijk met het hele gezin voor de kachel zitten, kijken naar de opspringende vonken en genieten van de warmte. Het klinkt bijna idyllisch!

2. Hoger rendement

Natuurlijk wil je ook weten of een houtkachel meer rendement kan behalen. Is het financieel ook wel zo aantrekkelijk? Daar kunnen wij alleen maar positief op reageren. Je kan immers enorm veel warmte creëren, zonder dat daar veel brandstof voor nodig is. Bovendien hoeft kachelhout niet duur te zijn. Je kunt dit zelf sprokkelen en verzamelen waardoor je voor vrijwel geen geld aan brandstof kunt komen, maar je kunt deze ook kopen bij een groothandel. In beide gevallen zal je merken dat het rendement zeer hoog blijft. Een moderne houtkachel kan tegenwoordig zelfs een rendement van maar liefst 75% halen.

Bedenk tevens dat er bij een houtkachel minder hout nodig is dan bij een traditionele open haard. Dit komt omdat er minder warmte door de schoorsteen naar buiten gaat. Hout is sowieso een goedkope brandstof. Zorg er wel voor dat je de juiste houtsoorten gebruikt. Wanneer je verkeerd hout gebruikt, loop je het risico dat je vooral veel as en rook creëert en de warmte eigenlijk tegenvalt. Laat je daarom goed informeren over de droge houtsoorten die voor jouw houtkachel geschikt zijn.

3. Goedkoop in aanschaf

Natuurlijk is alles relatief, maar in principe kunnen we stellen dat een houthaard veel goedkoper is in aanschaf dan andere verwarmingsinstallaties. Ook als je deze bijvoorbeeld vergelijkt met de aanschaf van een gashaard. Wanneer je dus weinig te besteden hebt en graag over de charme en het rendement van een kachel wilt beschikken, is een houtkachel altijd de beste keuze.

4. Minder rookoverlast

Voor de mensen die de ouderwetse houtkachels nog kennen hebben we goed nieuws. De techniek heeft immers niet stilgestaan. Hierdoor zijn ook de nadelen van de houtkachel vrijwel allemaal verholpen. Zo is er veel minder rookontwikkeling bij de moderne houtkachels als dat we gewend waren bij de oudere modellen. Hierdoor is er minder overlast en geniet je nog meer van jouw kachel.

5. Veelzijdig

Moderne houtkachels zijn tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er altijd wel een model te vinden die bij jouw interieur past. Heerlijk genieten van een houtkachel, dat moet voor iedereen mogelijk zijn!

Geef een reactie