InterieurWonen

DIY: raamfolie aanbrengen

raamfolie aanbrengen
618Views

Raamfolie zie je overal om je heen gebruikt worden: in kantoorpanden, praktijken, openbare ruimtes en woningen. Raamfolie heeft dan ook een paar aantrekkelijke kenmerken. Je kunt er privacy mee creëren, fel zonlicht dempen zonder veel licht te verliezen en een ruimte een nieuwe uitstraling geven. Het is daarbij relatief voordelig, gemakkelijk in onderhoud en heel goed zelf aan te brengen. Hoe? Dat lees je hier.

Raamfolie kiezen

Er zijn diverse soorten raamfolie verkrijgbaar. Wil je een nieuwe look creëren, kies dan voor een decoratieve raamfolie. Je kunt dit materiaal kopen in uiteenlopende kleuren en designs. Daarnaast zijn er folies die vooral heel praktisch van aard zijn. Dit kan een raamfolie zijn met een warmtewerend effect, UV-werend effect of juist isolerend effect. Welke folie het beste past bij jouw DIY-project zal afhangen van de specifieke ruimte waarvoor je de folie wilt gaan gebruiken.

Benodigdheden

Heb je eenmaal de juiste raamfolie gevonden, dan kun je deze gemakkelijk zelf aanbrengen. Meet uit hoeveel raamfolie je nodig hebt en koop dan net iets meer. Dat geeft je een beetje speling tijdens het plakken. Het teveel aan raamfolie kun je later wegsnijden. Door een extra marge aan te houden voorkom je verder dat je het folie net te krap snijdt. Naast een rolmaat en schaar of stanleymes heb je ook glasreiniger nodig. Daarnaast gebruik je een doek, plantenspuit en een wisser of rakel.

Zelf aan de slag

De maten van het te beplakken oppervlak kun je aftekenen op de achterkant van de folie. Je kunt hierbij een marge aanhouden van een paar extra centimeters. Voordat je begint met plakken is het belangrijk eerst het oppervlak waarop je de folie gaat aanbrengen goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een glasreiniger of andere ontvetter. Zo zorg je ervoor dat het materiaal straks goed hecht.

Raamfolie aanbrengen

Vervolgens kan het echte plakwerk beginnen. Maak hiervoor het raam vochtig met een plantenspuit of vochtige doek. Het vocht zorgt ervoor dat je het folie nog gemakkelijk kunt verplaatsen tijdens het aanbrengen. Begin met plakken vanuit een hoek en gebruik een rakel of wisser om de folie glad te wrijven. Hiermee werk je luchtbelletjes en overtollig water weg. Ziet je folie er na afloop nog wat bobbelig uit? Vaak trekt dit weg zodra het water tussen het plastic en de ruit volledig verdampt is.

Enthousiast?

Ben je helemaal blij met de nieuwe look en zou je nog wel meer DIY-projectjes willen aanpakken met plakfolie? Denk dan eens na over het gebruik van plakplastic op oude meubels of bijvoorbeeld je keukenkastjes. Net als raamfolie is dit materiaal eveneens verkrijgbaar in allerlei kleuren, designs en prints. Hiermee creëer je snel een nieuwe look. Ook dit plakwerk kun je weer heel goed zelf aanpakken.

Geef een reactie