Wonen

EPDM dakbedekking aanleggen over bitumen: zo werkt het

EPDM dakbedekking aanleggen over bitumen- zo werkt het
1.23KViews

Een aantal jaar geleden was een bitumen dakbedekking erg populair. De laatste tijd zijn steeds meer daken met bitumen echter toe aan vervanging, en met de populariteit van EPDM dakbedekking is de keus voor een nieuwe laag dakbedekking tegenwoordig snel gemaakt. De oude laag ligt er echter stevig op, en is niet makkelijk te verwijderen zonder schade aan te brengen. Is het in die situatie mogelijk om de nieuwe dakbedekking over de oude laag bitumen te leggen?

Het is erg logisch om ervoor te kiezen om EPDM over de laag bitumen te leggen. Het is lastig om de oude dakbedekking te verwijderen zonder de dakconstructie te beschadigen. Daarom is het in veel gevallen verstandig om het gewoon te laten liggen, en er inderdaad een laag EPDM overheen aan te brengen.

Waar moet je op letten?

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn om goed op te letten als je de tweede laag dakbedekking aan wil brengen. Het is ten eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakconstructie goed geïsoleerd is. Wanneer er door temperatuurverschil condens ontstaat die tussen de EPDM en bitumen gaat zitten, kan de lijm los raken.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de oude laag dakbedekking goed droog is. Dit ook in verband met het losraken van de lijm. Zitten er kleine scheurtjes in de laag bitumen? Houd er dan rekening mee dat, na een regenbui, de oude laag nog enkele dagen vochtig blijft (ook al denk je dat het al droog is). Voor een optimaal effect wil je wachten tot de bitumen honderd procent droog is.

Ligt de laag bitumen er nog niet heel lang en is het relatief nog vrij nieuw? In dat geval kan er beter nog gewacht worden met het aanbrengen van een laag EPDM dakbedekking. Door een reactie van de EPDM folie kunnen er dan namelijk luchtbellen ontstaan tussen de twee lagen dakbedekking.

Hoe breng je EPDM aan?

EPDM is vrij eenvoudig aan te brengen. Nadat je het dak goed hebt schoongeveegd rol je de EPDM folie uit over het dak en laat je het even rusten. Met de EPDM lijm plak je de folie vast aan het oppervlak. Voor de zekerheid kun je een laag isolatiemateriaal tussen de twee lagen rubber aanbrengen, om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je dakbedekking haalt.

Geef een reactie