InterieurWonen

Hoe pas je schakelmateriaal aan op je interieur?

Hoe pas je schakelmateriaal aan op je interieur
296Views

De mogelijkheden op het gebied van schakelmateriaal zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waar je voorheen slechts enkele keuzes had en functionaliteit altijd op nummer één stond, zijn de meeste producenten het er vandaag de dag toch wel over eens dat ook de uitstraling van belang is. Een stopcontact, lichtschakelaar of dimmer zijn enkele voorbeelden van schakelmateriaal die de woning niet alleen veiliger maar ook praktischer maken. Met het juiste schakelmateriaal zorg je eenvoudig voor meer sfeer in huis.

Maar waar let je op bij de aanschaf van schakelmateriaal? En hoe pas je deze perfect aan op het interieur? En waarom een hager berker 1930 kopen of juist een geheel ander merk gebruiken? Wij zetten een aantal handige tips op een rijtje!

Verschillende soorten schakelmateriaal op een rijtje

Schakelmateriaal is ontzettend veelzijdig en er zijn heel veel verschillende onderdelen en groepen mogelijk. De meest bekende vorm van schakelmateriaal zijn wandcontactdozen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een stopcontact. En dat is iets wat natuurlijk nooit mag ontbreken in huis. Daarnaast kan je ook denken aan lichtschakelaars. Deze geven een sfeervolle uitstraling, zorgen voor meer veiligheid en zorgen ervoor dat het gemakkelijker is om de lampen aan en uit te schakelen.

Naast wandcontactdozen en lichtschakelaars zijn er ook nog dimmers. Deze maken het mogelijk om het licht in huis geheel naar sfeer en situatie aan te passen. En vervolgens kan je het geheel nog afsluiten met afdekplaten. Alle bovenstaande onderdelen hebben ook een afdekplaat nodig om de veiligheid te garanderen. Bovendien ziet dit er ook nog eens veel mooier uit binnen het interieur.

Waar let je op bij de aanschaf van nieuw schakelmateriaal?

Het kopen van nieuw schakelmateriaal lijkt misschien eenvoudig. Toch blijken de meeste mensen hier in de praktijk nogal wat moeite mee te hebben. Logisch ook, want het aanbod is groter dan ooit tevoren. Hoe maak je dan nog een keuze uit al die verschillende producten?

Allereerst is het belangrijk om het aanbod direct een stuk kleiner te maken door voor één merk te kiezen. Het is niet aan te bevelen om verschillende merken te gebruiken. Deze beschikken vaak stuk voor stuk over een geheel ander bevestigingssysteem en kunnen doorgaans onderling ook niet met elkaar gecombineerd worden. Bega dan ook geen miskoop en koop enkel producten van hetzelfde merk. Hou hierbij ook rekening met eventuele verschillende series. Sommige merken brengen schakelmateriaal op de markt en passen dit vervolgens tien jaar later aan, waarna er een geheel nieuwe serie ontstaat. Deze serie past vaak ook niet op de verouderde elementen. Goed opletten dus!

Hoe combineer je schakelmateriaal met jouw interieur?


De afgelopen jaren is er heel veel veranderd op het gebied van schakelmateriaal. Door de vele innovaties is het daarom ook niet meer nodig om je continu te storen aan het schakelmateriaal binnen jouw interieur. Vroeger moest je maar genoegen nemen met die ene vorm of kleur, simpelweg omdat er weinig anders verkrijgbaar was. Inmiddels zijn er enorm veel nieuwe stijlen en kleuren verkrijgbaar, waardoor je deze perfect kunt aanpassen op de stijl van jouw interieur. Breng bijvoorbeeld wat extra contrast binnen je interieur met ronde vormen of kies juist voor een strakke look in een moderne woonstijl. Alles is mogelijk!

Geef een reactie