InterieurWonen

Zo combineer je verschillende stoelen aan de eetkamertafel

Zo combineer je verschillende stoelen aan de eetkamertafel
285Views

Mix & Match met eetkamerstoelen is tegenwoordig helemaal in. Waar voorheen massaal werd gekozen voor dezelfde stijl en kleur stoelen, mag het tegenwoordig net een beetje anders. En stiekem snappen we dit ook heel goed. Er zijn momenteel zoveel ontzettend mooie stoelen, dat het simpelweg te moeilijk wordt om een keuze te maken. Waarom zou je dan niet twee of meer verschillende stoelen met elkaar combineren? Een eetkamerstoel grijs met wit combineren? Waarom niet?! Zo heb je het beste van alle werelden en is je keuze minder beperkt.

Het combineren van verschillende stoelen aan de eetkamertafel is helaas wel wat lastiger dan het lijkt. Je kunt niet simpelweg een bonte verzameling van stoelen aan de tafel plaatsen. Wanneer je dit niet op de juiste manier aanpakt, dan loop je het risico dat er een zeer onsamenhangend geheel ontstaat. Met de volgende tips kun je dit eenvoudig voorkomen.

Bepaal de verschillende kleurencombinaties

Allereerst is het belangrijk om na te denken over het kleurgebruik. Hoeveel kleuren wil je precies gaan gebruiken? Welke kleuren zijn favoriet? En hoe wil je deze met elkaar gaan combineren? Het is belangrijk dat er een samenhangend geheel ontstaat. Je mag dan ook best uitpakken met verschillende kleurencombinaties, maar zorg er wel voor dat deze allemaal bij elkaar passen. Je wilt geen vloekende kleurcombinaties.

Bedenk tevens of je de stijl van de stoelen aan wilt passen op het kleurgebruik. Kies je bijvoorbeeld allemaal dezelfde stoelen, maar enkel in twee verschillende kleuren? Dan is de kans groot dat dit heel mooi staat en eenvoudig een samenhangend geheel wordt. Kies je er echter voor om verschillende kleuren én stijlen met elkaar te combineren? Dan moet je echt over een talent in styling beschikken om te voorkomen dat het een mengelmoes aan stijlen wordt. Het gebruik van andere accessoires in de eetkamer kan hierbij helpen. Zo zorgen houten hanglampen bijvoorbeeld voor een rustgevende en natuurlijke uitstraling om de mogelijke drukte te voorkomen.

Verschillende materialen voor meer contrast

Zijn felle kleuren aan de eetkamertafel niets voor jou? Maar vind je het ook een beetje saai om alle stoelen in dezelfde stijl en kleur te kopen? Dan kan je er ook voor kiezen om verschillende materialen te gebruiken. Eetkamerstoelen zijn tegenwoordig immers in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je hebt keuze uit hout, rotan, plastic, fluweel, kunststof of leer. Het is dan ook heel eenvoudig om verschillende materialen met elkaar te combineren. Zo zorg je voor een speels contrast, zonder dat je met opvallende kleuren aan de slag moet gaan.

Kies voor één pronkstuk aan de eetkamertafel

Wil je graag meer uniciteit en speelsheid aan de uitstraling van jouw eetkamertafel toevoegen? Maar staan er momenteel al goede eetkamerstoelen die je liever niet wilt vervangen voor nieuwe? Dan bestaat er gelukkig nog een relatief eenvoudige manier om meer sfeer en contrast toe te voegen. Dit doe je door bijvoorbeeld één pronkstuk te gebruiken. Denk aan een oud erfstuk die je aan de kop van de tafel plaatst of een chique schommelstoel. Mogelijkheden genoeg voor net dat beetje extra sfeer! Dit is bovendien ook een mooie oplossing wanneer je over een klein budget beschikt, omdat je ook eenvoudig een stoel van zolder of van de kringloopwinkel kunt gebruiken. 

Geef een reactie