Wonen

Is ook jouw WOZ-waarde te hoog?

Is ook jouw WOZ-waarde te hoog_ .v1
708Views

Nu de nieuwe WOZ-waarde bekend is, heeft de gemeente vastgesteld hoeveel geld je woning waard is. Maar wat als je de WOZ-waarde te hoog vindt en je het daar niet mee eens bent? FBTO heeft speciaal voor jou uitgeschreven wat je dan kunt doen en wat voor invloed een te hoge WOZ-waarde kan hebben.

Wat is nou eigenlijk de WOZ-waarde?

De afkorting WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. De gemeente bepaalt ieder jaar op 1 januari hoeveel je huis waard is. Dit wordt bepaald over het jaar ervoor. De WOZ-waarde kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor:

  • Het bepalen van hoeveel rioolheffing en belasting je moet betalen
  • Hoe hoog de premie voor je woonverzekering is
  • Hoe hoog de premie voor je opstalverzekering is
  • Het verlagen van de hypotheekrente die je betaalt
  • Onderhandelingen tijdens het kopen of verkopen van een huis
  • Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt
  • Hoeveel erfbelasting je betaalt als je het huis erft

De WOZ-waarde is openbaar voor iedereen die in Nederland een woning heeft gekocht. Je kunt dus altijd controleren wat de WOZ-waarde van jouw huis is. Natuurlijk kun je deze waarde ook controleren van jouw droomhuis. Je kunt deze WOZ-waarde controleren via het WOZ-waardeloket.

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van je woning. Om de hoogte hiervan vast te stellen, wordt er o.a. naar de volgende aspecten gekeken:

  • Ligging van het huis
  • De grootte van het huis
  • Verkoopprijzen vergelijkbare huizen in de buurt

De gemeente stuurt de WOZ- waarde eind januari of begin februari per brief. In deze brief staat de waarde van het huis.

Mijn WOZ-waarde is te hoog!

Helaas kan het ook voorkomen dat de WOZ-waarde van je hoger uitvalt dan dat je had verwacht. Dat kan erg vervelend zijn. Een te hoge WOZ-waarde kan namelijk voor hoge kosten zorgen. Hoe hoger je WOZ, hoe meer je betaalt aan heffingen, belastingen en de woonverzekeringen.

Als je WOZ-waarde te hoog is, wil je natuurlijk wel bezwaar maken. Dit kan alleen binnen 6 weken na dagtekening van de brief bij de gemeente. Zorg dat je genoeg motivatie hebt om de WOZ-waarde te verlagen. Hiervoor kun je o.a. bij het kadaster de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt opvragen en je kunt via het WOZ-waardeloket de WOZ-waarden in de buurt opvragen.

Daarnaast kun je een taxatie laten doen door een makelaar of taxateur. Je krijgt dan een uitgebreid rapport met de waarde van je huis, met daarbij waarom deze waarde is toegekend. Houd er rekening mee dat een taxatie geld kost.

Kortom, is ook jouw WOZ-waarde te hoog? Doe dan met bovenstaande tips er je voordeel mee en bespaar op je woonverzekeringen.

Geef een reactie