InterieurWonen

Schade door een vriendendienst, wat nu?

Schade door een vriendendienst, wat nu?
463Views

Hebben de buren een lekkende kraan? Gaat je neef de keuken verbouwen? Kan het huis van je ouders wel een flinke verfbeurt gebruiken? Geen probleem, jij staat altijd voor iedereen klaar voor een vriendendienst. Die twee rechterhanden zijn nou eenmaal graag aan het werk, ook voor anderen. Maar wat als er per ongeluk toch een keer iets misgaat?

Aansprakelijkheid als je bij anderen klust

Kijk, van een ingehuurde vakman mag je verwachten dat die zijn zaakjes op orde heeft. Maakt de loodgieter een blunder waardoor jouw verdieping én die van de onderburen blank komt te staan? Dan mag je ervan uitgaan dat hij hier goed voor verzekerd is en dus de schade zal vergoeden.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk wanneer jij als goede buur, fijne vriend of betrouwbaar familielid dit klusje klaart? Het belangrijkste is eigenlijk of je hier wel of geen vergoeding voor krijgt. Als je geen vergoeding krijgt geldt dit voor de wet als een vriendendienst en ben je meestal niet aansprakelijk. Het risico ligt dan bij degene die jou vraagt om te helpen met klussen.

Dus geen verzekering nodig?

Het is sowieso verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, ook als je niet bij anderen gaat klussen. Er zijn namelijk nog meer dan genoeg andere manieren waarop je onbedoeld schade aan anderen en hun eigendommen kunt toebrengen. Maar ook bij klussen kan deze verzekering uitkomst bieden.

Sommige verzekeraars vergoeden namelijk óók schade die je veroorzaakt tijdens een vriendendienst. En dat klust natuurlijk wel wat prettiger. Zo weet je tenminste zeker dat je vriend of familielid niet met de kosten blijft zitten als jij schade veroorzaakt. Vaak geldt er wel een maximumbedrag, dus informeer daar even naar bij je verzekeraar.

En als het echt misgaat…

Je hoopt het natuurlijk niet, maar tijdens grote klussen kunnen er ook grote schades ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het huis zelf, doordat er bijvoorbeeld brand uitbreekt. In die gevallen is het belangrijk dat degene bij wie je aan het klussen bent een goede opstalverzekering heeft.

Die vergoedt namelijk de schade die ontstaat door brand en lekkage. Het is dan wel belangrijk dat jullie zorgvuldig aan het werk zijn geweest. Schade door roekeloosheid wordt namelijk niet vergoed. Maar gelukkig weet jij als ervaren klusser precies hoe je veilig en verantwoord werkt.

Geef een reactie