Wonen

Waarom een lekdetectie uit laten voeren?

Waarom een lekdetectie uit laten voeren?
393Views

Heb je te maken met een lekkage in huis? Een van de manieren om de bron van de lekkage op te sporen, is het laten uitvoeren van een lekdetectie. Waar het voorheen gebruikelijk was om een wand open te breken, maakt men tegenwoordig gebruik van moderne hulpmiddelen. Het is een van de belangrijkste voordelen van een professionele lekdetectie. Een muur openbreken is bij een lekdetectie pas noodzakelijk, als de bron van de lekkage achterhaald is. Onnodige schade aan je woning kan zo voorkomen worden.

Manier van werken bij een lekdetectie

Een lekdetectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan gekozen worden voor het gebruik van een thermografische camera of ultrasone trillingen. Een thermografische camera brengt warmteverschillen in beeld. Zeker rond een leiding met warm water is deze werkwijze interessant. Op de camera zal het gelekte vocht koeler zijn, dan vocht wat in de leiding zelf stroomt. Het verraadt waar de bron van een lekkage zich exact bevindt.

In het geval van ultrasone trillingen kijkt men naar de tijd tussen het zenden van trillingen en het ontvangen van de weerkaatsing ervan. Bij leidingen met koud water heeft het gebruik van een thermografische camera vaak weinig effect. Gaat het om een afvoerleiding? In dat geval zou men warm water door de leiding kunnen laten stromen.

Uitgebreid rapport na afloop van een lekdetectie

Nadat de lekdetectie uitgevoerd is, ontvang je hier een uitgebreid rapport over. In dit rapport wordt op nauwkeurige wijze omschreven, waar de bron van de lekkage zich bevindt. Houd er rekening mee dat de aanbieder van een lekdetectie doorgaans niet voor een oplossing zorgt. Hiervoor zou je een loodgieter in kunnen schakelen. Overhandig de loodgieter het rapport van het lekdetectiebedrijf, zodat deze direct over kan gaan tot het oplossen van een lekkage.

Mogelijk blijkt het oplossen van een lekkage op basis van de gevonden bron niet heel ingewikkeld te zijn. Je kunt er in dat geval voor kiezen om de lekkage zelf te verhelpen. De oorzaak van het ontstaan van de lekkage speelt hierbij een rol. Mogelijk wordt het herstel van de lekkage volledig vergoed.

Vergoeding voor een lekdetectie

In sommige gevallen hoeft niet betaald te worden voor het laten uitvoeren van een lekdetectie. Informeer daarom altijd bij je verzekeraar, of deze kosten mogelijk gedekt worden. Dit maakt het nog aantrekkelijker om voor een professionele lekdetectie te kiezen. Ook een aanbieder van lekdetecties kan je adviseren over de mogelijkheid om de kosten te declareren bij een verzekeraar.

Bron: https://otl-lekdetectie.nl

Geef een reactie