InterieurWonen

5 tips voor meer plezier aan de eettafel

5 tips voor meer plezier aan de eettafel
697Views

Waar lekker een maaltijd eten vroeger altijd een rustmomentje was, is dit nu je een gezin hebt wel anders. Het lijkt iedere dag weer een strijd te zijn aan de eettafel. De één lust dit niet en de ander ergert zich weer aan zijn broer of zus. Soms ben je meer bezig met discussies voeren dan eten. Hoe kregen jouw ouders het vroeger altijd voor elkaar om dat perfecte idyllische plaatje te realiseren? Een gezin, gezellig aan tafel en met elkaar communicerend over hun dag? Het lijkt bijna een illusie. Voordat je weer vol zenuwen food near me gaat opzoeken, hopen wij jou met de volgende 5 tips meer plezier aan de eettafel te schenken. Lees je mee?

1.    Laat het niet continu over eten gaan

Dit is de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Tevens eentje die bijna onmogelijk lijkt. Probeer het toch maar eens. Leg de focus niet continu op het wel of niet willen eten. Concentreer je op het voeren van leuke tafelgesprekken en negeer lange gezichten. Als er minder aandacht aan het eten wordt besteedt, zal je merken dat er minder strijd komt. Bovendien willen kinderen dan nog wel eens onbewust toch een paar happen nemen. Zo ontdekken ze plotseling nieuwe smaken, waardoor ze uiteindelijk ook hun smaakpapillen op de proef stellen.

2.    Geef ze een keuze

Bij sommige kinderen is het fijn als ze zelf een beetje mogen meedenken. Stel ze daarom de volgende vraag: wat gaan we eten vandaag? Natuurlijk is het wel belangrijk om deze vraag minder breed te stellen. Een kind zal immers altijd voor zijn favoriete en waarschijnlijk minder gezonde gerecht kiezen. Geef hem of haar daarom de keuze uit twee verschillende groentes. Hierdoor is de kans groot dat hij het wel op zal eten, omdat hij het idee heeft dat hij hier eigen zeggenschap in had.

3.    Laat ze zelf opscheppen


Wees vooral niet bang dat je kind niet voldoende eet. Kinderen zijn heel flexibel en kunnen gemakkelijk maaltijden overslaan, zonder dat dit grote gevolgen heeft. Bovendien hoeven ze echt niet altijd enorme porties te eten. Soms geeft de aanblik van een, voor een kind, groot en vol bord al direct stress. Laat je kind daarom zelf opscheppen. Natuurlijk kan je hem hier wel een beetje in sturen. Denk bijvoorbeeld aan twee lepels groente en één aardappel, enzovoorts. Een keer extra opscheppen kan altijd nog, maar zo vergroot je wel de kans dat de borden daadwerkelijk leeg gegeten worden.

4.    Wees een goed voorbeeld


Kinderen leren door te kopiëren. Zonder dat je het zelf beseft zijn ze dan ook continu bezig om jouw gedrag te analyseren. Als jij een bepaald gerecht eigenlijk niet zo lekker vindt, zullen ze dit ook snel overnemen. Dat geldt ook als jij nooit ontbijt of luncht. Een kind begrijpt dan niet dat hij dit wel moet. Wees daarom altijd enthousiast over de maaltijden die je ze voorschotelt en laat zien dat jij het ook lekker vindt. Eet daarnaast altijd tegelijkertijd met je kinderen.

5.    Leren proeven

Kinderen zijn vaak een beetje terughoudend bij nieuw voedsel. Dat is ook niet zo vreemd, want het vraagt veel lef om iets nieuws te proberen. Probeer er daarom een spelletje van te maken en zet minimaal één keer in de week iets nieuws op het menu. Kies bijvoorbeeld voor Enschede eten bestellen en probeer verschillende cuisines uit. Zo leren je kinderen verschillende smaken te waarderen.

Geef een reactie