InterieurWonen

De perfecte raamdecoratie voor in de woonkamer

perfecte raamdecoratie woonkamer
299Views

Raamdecoratie is een erg belangrijke factor voor de sfeer in de woonkamer. Het bepaalt niet alleen hoe jouw interieur er uiteindelijk uit komt te zien, maar kan ook de privacy en de natuurlijke lichtval in huis beïnvloeden. Het is dan ook bijna overbodig om te zeggen dat raamdecoratie met uiterste zorg gekocht moet worden. Maar waar moet je op letten als je raamdecoratie voor in de woonkamer zoekt?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de raamdecoratie op de stijl van jouw woonkamer aansluit. Zo zal je in een modern interieur vrijwel nooit ouderwetse standaard gordijnen zien. Mensen kiezen hier al snel voor rolgordijnen of jaloezieën. Dit terwijl standaard gordijnen in een klassiek interieur juist weer prachtig tot hun recht kunnen komen. Met raamdecoratie bepaal jij de sfeer in het interieur. Daarnaast is functionaliteit natuurlijk ook van belang. In dit artikel geven we enkele tips hoe jij de perfecte raamdecoratie voor in de woonkamer kunt vinden.

Inkijk voorkomen

Inkijk voorkomen is iets wat voornamelijk in de woonkamer heel belangrijk is. Niemand zit er immers op te wachten dat men naar binnen gluurt wanneer je lekker televisie aan het kijken bent. Ook in de slaapkamer is privacy van belang, maar dan stel je hier vaak andere eisen aan dan in de woonkamer. Zo verlangen de meeste mensen in de woonkamer wel naar de mogelijkheid om zelf wél naar buiten te kunnen kijken. Tegelijkertijd mag de privacy niet in geding komen. Dit lijkt bijna een onmogelijke taak, maar er zijn gelukkig genoeg soorten raambekleding die dit mogelijk maken.

Een mooi en stijlvol voorbeeld zijn duettes. Deze zijn naast rolgordijnen één van de populairste soorten raambekleding van dit moment. En dat is zeker niet zonder reden. Duettes nemen ongelooflijk weinig ruimte in beslag en, heel belangrijk voor in de woonkamer, beperken de inkijk terwijl jij wel in staat bent om naar buiten te kijken. Dit is mogelijk doordat de duettes niet alleen naar boven of naar beneden geschoven kunnen worden. Ze kunnen ook gemakkelijk halverwege het raam zitten. De inkijk is beperkt en jij geniet van privacy én een mooi zicht op buiten.

Bepaal jouw interieurstijl

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de raamdecoratie aansluit op jouw interieur. Hierbij is het vooral belangrijk dat je op het materiaalgebruik let. Bepaalde materialen komen nou eenmaal mooier tot hun recht wanneer ze in de juiste omgeving worden geplaatst. Een goed voorbeeld zijn zwarte aluminium jaloezieën. Deze geven de woning direct een stijlvolle en stoere look. Dit komt perfect tot zijn recht in een industrieel interieur.

Zou je jouw interieur meer als landelijk omschrijven? Dan zijn houten jaloezieën of sierlijke rolgordijnen de perfecte smeermakers. Pas de raamdecoratie aan op jouw interieurstijl en je maakt deze helemaal compleet.

Budget

Het is uiteraard ook verstandig om binnen een budget te blijven. Hoewel raamdecoratie natuurlijk van essentieel belang is voor de uitstraling van je woning en de functionaliteit van je woonkamer, hangt hier vaak ook een flink prijskaartje aan. Het is slim om hier alvast op berekend te zijn. Bepaal van tevoren hoeveel je maximaal aan de raamdecoratie kwijt wilt zijn. Wanneer je slechts een beperkt budget hebt, vallen een heel aantal keuzes al direct af. Verreweg de goedkoopste optie zijn rolgordijnen. Toch zijn deze niet even stijlvol in iedere woonstijl.

Wij adviseren om gelieve meer te besparen op woondecoraties en meubels dan op de aanschaf van raambekleding. Raambekleding kan jouw interieur maken of breken en zal het wooncomfort zeker beïnvloeden. Hier mag je dan ook best wel wat geld in investeren!

Geef een reactie