InterieurWonen

Ramen vervangen in huis, hier moet je aan denken

Ramen vervangen huis, hier moet je aan denken.v1
276Views

We staan er vaak niet bij stil hoe groot de rol van ramen is in onze woning. Zij geven warmte aan het huis, zorgen ervoor dat het huis minder benauwd aanvoelt, brengen letterlijk licht in de duisternis. Toch nemen we ramen vaak maar een beetje voor lief. Dat is ook niet zo vreemd, want ze gaan – mits er geen gekke ongelukken gebeuren – al snel tientallen tot soms wel een halve eeuw mee. De kans dat je ooit een raam vervangen hebt is dan ook klein.

Toch komt er ooit een moment waarop je dit zou moeten doen. En dat kan best een flinke investering zijn. Naast de aanschaf van een goed raampartij moet je immers ook nog nieuwe glaslatten en vaak een geheel nieuw kozijn aanschaffen. Dat is niet goedkoop. Daarom is het ook belangrijk dat je goed oplet bij het kiezen van de juiste materialen en het monteren van de raampartijen. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken om extra onnodige kosten te besparen.

Kies voor isolerend glas

Het is tegenwoordig steeds belangrijker om de woning goed te isoleren. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar kan ook een zeer positief effect hebben op het wooncomfort. Wanneer je dan toch al de ramen in huis moet vervangen is dit dan ook een uitgelegen kans om voor isolerend glas te kiezen. Dat levert immers de hoogste energiebesparing op.

Toch moet je ook bij het kiezen van isolerend glas wel oppassen. Veel mensen zijn geneigd om direct voor het best isolerende glas te kiezen. Dan moet het toch goed zitten met die energiebesparing. Toch is dit – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – lang niet altijd het geval. Op dit moment is glas met een HR+++ waarde het hoogst haalbare isolatieglas. Je moet jezelf echter wel afvragen of het de investering waard is. In de meeste woningen is HR++ namelijk al voldoende. Deze laat nog nauwelijks warmte uit het huis ontsnappen en is ook nog eens veel goedkoper. Uiteindelijk ben je dan ook in de meeste gevallen voordeliger uit wanneer je voor HR++ kiest.

Laten doen of zelf doen?


Er zijn van die klussen in en om huis die je prima zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van de populairste keukenstijlen in huis, lampen vervangen of het verven van de muren. Maar hoort het monteren van ramen hier ook wel bij? Ja en tegelijkertijd nee. Wanneer je een beetje handig bent kan je gerust zelf gaan sleutelen aan de ramen. Het is niet onmogelijk om de ramen zelf te installeren. Het is wel een heel onhandig klusje, waardoor het fijner is om het samen met iemand anders te doen. Met twee linkerhanden raden we het echter niet aan. Het is immers van belang dat het raam goed geplaatst wordt en perfect aansluit op het kozijn. Wanneer dit niet gebeurt, loop je het risico dat er alsnog veel warmte uit de woning ontsnapt en doe je de aanschaf van isolerend glas teniet. 

Speur het internet af naar de beste ramen

Ramen beschikken over een zeer lange levensduur. Als het goed is zal je de komende jaren dan ook veel plezier hebben van je nieuwe ramen. Daarom is het belangrijk om voor goede ramen te kiezen. Het aanbod is echter ontzettend groot, waardoor het best lastig kan zijn om de beste ramen te vinden. Gelukkig biedt de digitale wereld ook nu weer solaas. Online vind je alles over de kwaliteit van ramen én de monteurs die deze komen plaatsen. Lees de ervaringen van anderen en ontdek welke ramen het meest geschikt zijn voor jouw woning. Ramen vervangen wordt zo een eitje! 

Geef een reactie