InterieurWonenWoonkamer

De technologie achter de IP camera

IP camara hoe werkt het
3.14KViews

Een IP camera is een video camera die in staat is om zonder kabels beeldmateriaal door te sturen via internet. De beelden worden doorgaans online opgeslagen op een specifieke server. Hoewel een draadloze IP camera veel overeenkomsten vertoont met een webcam, en ook vaak overeenkomende functionaliteit biedt, wordt deze term vooral gebruikt voor beveiligingscamera’s. Op deze pagina kun je meer lezen over IP camera’s, hoe ze werken en wat de verschillen zijn.

Geschiedenis van de IP camera

De eerste IP camera stamt uit 1996 en werd ontwikkeld door Axis Communications. In die tijd was het nog niet mogelijk om live videobeelden online beschikbaar te stellen, er werden steeds losse beelden opgevraagd. De bandbreedte was in die tijd nog niet voldoende om bewegende beelden op een acceptabele kwaliteit via internet te versturen. Met een maximale beeldresolutie van 352×288 pixels was dit product nog niet geschikt voor algemeen gebruik. Deze camera werd vooral toegepast in de toerisme sector.

In 1999 kwam Mobotix met een draadloze IP camera die naast beeldmateriaal vastleggen ook een ingebouwd alarmsysteem had en eigen opname mogelijkheden. Het zou tot 2005 duren voordat de eerste beveiligingscamera met beeldherkenning op de markt zou verschijnen. Deze draadloze IP camera van Intellio kon (ontbrekende) objecten herkennen en personen registreren die zich in een specifieke locatie bevonden.

Dankzij de hoge internetsnelheden via wifi of een data netwerk zoals 4G is het tegenwoordig mogelijk om hoge kwaliteit bewegende beelden via internet door te sturen. Omdat steeds meer huishoudens beschikken over een draadloos netwerk in huis is het ook veel eenvoudiger om een draadloze IP camera te plaatsen in de woning.

somfy-one IP CAMARA

Kenmerken van IP camera’s

Er zijn enorm veel merken en modellen beveiligingscamera’s op de markt. Een aantal types richten zich op de professionele markt, er zijn ook veel camera’s die specifiek gericht zijn op consumenten en persoonlijke beveiliging. Met zoveel mogelijkheden kan het een uitdaging zijn om het juiste product te kiezen. Hier zijn de voornaamste technische kenmerken van draadloze IP camera apparatuur:

  1. Lensbereik: De meeste beveiligingscamera’s zijn voorzien van een groothoeklens, ook wel “fisheye” lens genoemd. Deze lenzen kunnen een groot gebied in beeld brengen, ook in kleinere ruimtes zoals een woonkamer. Een groter bereik is overigens niet altijd een voordeel, omdat er ook meer vertekening in beeld zal ontstaan. Kies daarom voor een lens die past bij de ruimte waar de camera gebruikt wordt, vraag eventueel bij de leverancier naar de meest geschikte kijkhoek voor de gewenste toepassing.
  2. Camera resolutie: Digitale beelden worden vastgelegd in horizontale en verticale beeldpunten ofwel “pixels”. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld in theorie zal zijn. Voor een beveiligingscamera is een HD (1280×720) of Full HD (1920×1080) resolutie eigenlijk een minimum vereiste. Er zijn camera’s met een relatief laag aantal pixels die op basis van digitale zoom en beeldbewerking een hogere resolutie weten te simuleren, het resultaat is dan afhankelijk van de kwaliteit van de software. Meer pixels betekent niet per definitie een betere beeldkwaliteit, een hoge compressie of een kleine oppervlakte van de beeldchip kan ook grote invloed hebben op de uiteindelijke beeldkwaliteit.
  3. Lichtgevoeligheid: Een hoger lichtgevoeligheid betekent dat de camera beter presteert in donkere situaties. Het formaat van een beeldchip speelt hierbij een rol, camera’s met een grote kijkhoek presteren vaak beter op het gebied van lichtgevoeligheid omdat er meer licht in de lens valt. Een zeer hoge camera resolutie kan weer een nadelig effect hebben op de lichtgevoeligheid omdat de hoeveelheid licht per pixel minder is. In zeer donkere situaties kun je kiezen voor een infrarood camera, maar dat is voor consumenten meestal niet zo interessant. Je kunt ook kiezen voor een beveiligingscamera met een ring van LED lampjes.
  4. Opnamemogelijkheden: Een draadloze IP camera kan beelden doorsturen naar een server in de cloud. Hiervoor is een internetverbinding nodig. Wanneer er om bepaalde redenen geen verbinding met het internet mogelijk is, zijn er ook camera’s met een ingebouwd geheugen. Vaak is dit een verwijderbare SD kaart waarmee de beelden offline opgeslagen worden. Ook kun je vaak via de software diverse instellingen aanpassen zoals de beeldresolutie, het aantal beelden per seconden en de compressie. Afhankelijk van de internetsnelheid kun je de hoeveelheid data beperken, bijvoorbeeld wanneer je in plaats van wifi gebruik maakt van mobiele data.
  5. Voeding: De meeste draadloze IP camera’s werken op netspanning waarmee de camera dus niet volledig “draadloos” functioneert. Er zijn ook camera’s die via een ethernet kabel aangesloten worden en daar de benodigde stroom vandaan halen. Wanneer je kiest voor een model met een back up accu kun je bij stroomuitval opnamen blijven maken, vaak wel met een lagere frequentie. Wanneer de camera overgaat op accu kan er een notificatie gestuurd worden om de gebruiker op de hoogte te stellen.

Er is ruim twintig jaar verstreken sinds de eerste IP camera, ondertussen is persoonlijke camerabeveiliging bereikbaar voor consumenten. De hardware is veelzijdig en robuust, de software is eenvoudig te gebruiken, en internetverbindingen zijn snel genoeg om hoge kwaliteit beelden door te sturen naar iedere gewenste locatie.

Geef een reactie