Wonen

Van gasloos naar elektrisch: wat zijn de voordelen?

gasloos naar elektrisch
1.83KViews

We gaan met z’n allen van het gas af, of we nu willen of niet. De gasbel waar de provincie Groningen op balanceert is bijna leeg, we stappen massaal over op hernieuwbare energie. We willen daar best aan meewerken, maar het moet ons wel voordeel opleveren. Wat zijn de voordelen van gasloos naar elektrisch, en kunnen we nog meer bereiken met stroom?

Voordelen van wonen zonder gas

Gasloos wonen betekent alternatieven zoeken voor alle zaken die nu nog op gas werken. Dat betekent in praktijk dus de centrale verwarming, warm water in de badkamer en keuken, en als laatste koken op het gasfornuis. Waarom zouden we eigenlijk van de CV ketel afstappen? Hier zijn enkele voordelen van wonen zonder gas:

  • Nieuwbouwwoningen kunnen goedkoper worden gebouwd omdat er geen gasleidingen meer nodig zijn. Dit ga je merken bij een nieuw huis kopen of huren. Omdat vergunningen waarschijnlijk ook sneller geregeld zijn is het mogelijk dat de woningnood (een beetje) wordt teruggedrongen.
  • Er is geen CV ketel meer nodig. Een deel van de bevolking zal hier geen hinder van ondervinden, toch zijn er veel woningen waar die ketel behoorlijk in de weg staat of teveel geluid produceert.
  • Een centrale ketel in een grote woning betekent vaak dat warm water een behoorlijke afstand moet afleggen. Dat kost tijd, water en energie. Directe verwarming gaat sneller en kan energie besparen.
  • Je bent niet langer afhankelijk van de regeltjes, voorwaarden en tarieven die energieleveranciers stellen. Hoewel dat voor elektra ook geldt zijn er diverse mogelijkheden om zelfstandig energie op te wekken.

Per huishouden zullen er specifieke voordelen en wellicht ook nadelen te bedenken zijn, laten we eens kijken wat er zoal mogelijk is met elektriciteit.

Meer zonnepanelen, meer mogelijkheden

Zonnepanelen op het dak installeren is de meest voor de hand liggende manier om van het gas af te komen. Hoeveel je nodig hebt kun je laten berekenen op basis van je huidig verbruik, in de meeste gevallen is het verstandig om voor extra panelen te kiezen. Dat kan direct of later, je zult namelijk steeds meer toepassingen bedenken die op stroom werken. Als je ‘gratis’ stroom op kunt wekken wil je daar uiteraard ook van profiteren. Omdat saldering (teruggeven aan het net) minder interessant gaat worden in de komende jaren kun je die energie beter zelf gebruiken.

meer zonnepanelen zonder gas.v1

Verwarming of verkoeling per ruimte

Er gaat veel energie verloren door de gehele woning warm te stoken, terwijl je het grootste deel van de dag in de woonkamer zit. Met elektrische radiatoren zal verwarming vaak per ruimte plaatsvinden. Er zijn ook airco’s die naast koele lucht de ruimte kunnen verwarmen. Door radiatoren via een smart home systeem te bedienen heb je iedere ruimte op temperatuur wanneer dat nodig is. Slimme thermostaten regelen alles voor je, nu vaak nog op gas maar straks volledig elektrisch.

Warm water

Naast verwarming is warm water de voornaamste gasverbruiker. Dat geldt voor de douche, de wasmachine, de kraan in de keuken en voor de vaatwasser. Die gebruiken allemaal gas om het water te verwarmen. Met een doorstroomapparaat kun je lokaal water verwarmen, bijvoorbeeld om mee te douchen. Er zijn systemen met een opslag ketel zoals de Quooker die direct kokend heet water produceren met een relatief laag stroomverbruik. Gaan water en stroom niet samen? In grote delen van de wereld gebruiken ze dit soort apparaten al decennia lang om water te verwarmen, het is een stuk veiliger dan je zou vermoeden.

Inductie koken

Met inductie koken heb je direct hitte, daarna koelt de kookplaat snel weer af. Geen open gaspitten maar vlakke schijven, dat is hygiënisch. Er is minder gevaar zonder open vuur, wat zeker voor gezinnen met kinderen een groot voordeel is. Moet je alle pannen vervangen? Grote kans dat jouw huidige pannen al werken met inductiekookplaten, anders wordt het misschien eens tijd om deze te vervangen.

Elektrische gordijnen

Wanneer jouw zonnepanelen voldoende energie produceren zul je op zoek gaan naar andere handige toepassingen die elektrisch werken. Wat dacht je van gemotoriseerde vouwgordijnen? Maak het jezelf makkelijk en bedien de raamdecoratie met een afstandsbediening, een app, met je stem of laat een lichtsensor het werk voor je doen. Naast comfort levert het ook extra veiligheid op wanneer in de avond de elektrische gordijnen automatisch sluiten. In de winter bespaar je energie omdat gordijnen warmte binnenhouden, in de zomer bespaar je op airco en ventilatoren omdat je hitte buiten houdt.

Voertuig opladen

Scooters, auto’s en rolstoelen, straks werken ze allemaal op elektriciteit (of waterstof). Plug ze ‘s avonds in en rijdt in de ochtend vrolijk weg, zo ben je eindelijk verlost van fossiele brandstoffen én de oliesjeiks die bepalen wat jij betaalt voor benzine. Als je deze opbrengst zelf kunt genereren met zonnepanelen op het dak ben je nooit meer afhankelijk van energieleveranciers.

De transitie van gas naar stroom zal niet voor iedereen vlekkeloos verlopen. Door nu al de mogelijkheden te bekijken en de woning voor te bereiden (of uit te breiden) geniet je direct van de voordelen, ook als je niet in Groningen woont!

Bron: https://www.poweredblinds.nl/blog

Geef een reactie